Bašta – Sve za baštu

Pripremite baštu za proleće

Bašta - Sve za baštu

Zima je i napolju je hladno. Do pre nekoliko dana sve je bilo prekriveno snegom. Imamo odličnu vest. Sada je pravo vreme da razmišljate i počnete sa pripremama za prolećno uređenje vaših dvorišta i bašta. U ovom momentu su vaše aktivnosti napolju ograničene ali mnogo toga možete da uradite unutar svog doma kako biste lepše vreme koje polako dolazi proveli uživajući u vašem dvorištu. Za početnike, uzmite papir i olovku i skicirajte svaku promenu koju biste želeli da napravite u svom dvorištu.

Gde postaviti novu baštenski garnituru? Da li je vreme da na kreativniji način obavite orezivanje baštenske ograde? Da li ste razmišljali o promeni stazica kojima je prošarano vaše dvorište? Da li ćete premeštati sadnice cveća? Da li ubaciti novo bilje u baštu poput bosiljka i peršuna koji će ukrasiti i vaš nedeljni ručak?

Bašta – Sve za baštu

Na kraju jeseni ste sklonili sav baštenski alat i sigurno ga očistili i premazali odgovarajućim sredstvima, zar ne? Ukoliko niste sada je pravo vreme da to učinite zajedno sa oštrenjem tupih sečiva i zamenom svega sto je oštećeno ili polomljeno. Ukoliko na drveću u dvorištu još uvek ima snega, razmislite o tome da protresete grane nižeg i osetljivijeg drveća kako ne bi  pukle pod težinom snega.

Vodite računa da drveće koje sadite bude u skladu sa dimenzijama bašte jer će velike krošnje pored prostora uzeti i dosta svetla ostalom rastinju. Veoma je bitno šta ćete zasaditi jer anis i zalfija mogu privući leptire a bergamot kolibrije. Na vama je da procenite da li želite isključivo dekorativno drveće i bilje ili nešto više od toga. Ukoliko nemate dovoljno vremena nemojte svoj baštenski prostor opteretiti velikim brojem biljaka.

Cveću koje držite u kući još uvek treba dosta pažnje. Možda ne bi bilo loše da ga pomerite na neko drugo mesto kako bi dobilo dovoljno svetlosti koja mu je bila uskraćena tokom zimskog perioda. Takođe, skinite površinski sloj zemlje u saksiji ili ukoliko je potrebno zamenite svu zemlju jer se tokom vremena izgube nutritivni elementi kojima se biljka hrani a takođe nije zanemarljiv ni uticaj tvrde vode ukoliko se cveće zaliva njome. Kada ste već u kući mozete razmišljati o premeštanju i presađivanju biljaka iz vašeg doma u baštu. Ovo može biti zanimljivo a i može vas poštedeti troškova kupovine novih biljaka u proleće. Majčinoj dušici je potrebno 3-4 nedelje da proklija i ne bi je trebalo presađivati dok se ne pojave prvi listovi. Nakon toga potrebno joj je još nedelju dana da se aklimatizuje.

Ovo je pravo vreme za pripremu zemljišta, saksija, osvetljenja i kupovinu neophodnog semena i alata. Čitanjem odgovarajućih magazina i literature koja se bavi botanikom i hortikulturom sigurno ćete pronaći inspiraciju, odgovarajuće savete i informacije o novim alatima i tehnikama rada.

Uživajte u proleću u svojoj bašti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *