Ako vaše biljke boluju, ne napreduju dobro i klasično đubrivo im ne pomaže, dodajte perlit koji će obezbediti bolji kvalitet zemlje i veću rastresitost. Pored njega, važno je obezbediti i kvalitetnu zemlju i kvalitetno đubrivo pa će biljke za kratko vreme vratiti bujnošću i lepotom.

Šta je to perlit? Da li ga morate kupovati zasebno? Kako pravilno negovati saksijsko cveće?

Pročitajte savete i pomozite vašim biljkama da rastu bez problema jer ste vi oni koji im možete pomoći i samo od vas zavise. Sprečite sušenje i razvoj bolesti, koristite prave preparate.

Perlit – ključan sastojak za zdravlje biljke

Za biljke je jako važno da je zemlja kvalitetna, a to ne zavisi samo od toga da li ima dovoljno hranljivih materija, da li je krupna, sitna….

Svaka biljka voli dobru drenažu zemlje i ni jedna biljka ne može da opstane ako je zemlja sabijena i vodonepropusna. Perlit tu igra važnu ulogu i omogućava normalno funkcionisanje korenskog sistema, iskorišćenja hranljivih materija, sprečavanje razvoja bolesti i preuzimanje dovoljno vode tokom zalivanja.

Perlit nije prihrana, nije ni zemlja. Perlit je oblik vulkanske stene koja se meša sa zemljom. On se ne razgrađuje u zemlji niti daje hranljive materije. Ima neutralnu PH vrednost pa ne smeta kvalitetu zemlje i apsolutno je bezbedan za svaku vrste biljke.

Ono zbog čega je perlit koristan je zato što upija vlagu i zadržava je u sebi pa kada se zemlja prosuši voda se otpušta i biljka duže vremena ostaje sveža. Osim ove prednosti i zemlja sa ovim granulama ostaje rastresitija pa nema sabijanja što korenskom sistemu izuzetno prija i razvijaće se pravilno.

Materijal je lak i ne otežava zemlju, a kvalitetne mešavine zemlje za cveće vrlo često već sadrže perlit koji se prepoznaje kao sitne granule ili kuglice koje su svetle boje i izgledaju drugačije od zemlje u kesi. To je dobar sastav zemlje.

Gde kupiti dobar materijal za sadnju?

Perlit se može pronaći u poljoprivrednim apotekama i specijalizovanim rasadnicima, ali i svim prodajama poljoprivrednog materijala i dodataka za sadnju biljaka.

Stručni ljudi znaju kakav sastav zemlje treba kojoj biljci, a kada se sastavi odgovarajuća razmera, dodaje se i perlit za veće ili manje zadržavanje vode i tečne prihrane koju će granule upiti.

Na istom mestu treba nabaviti i tečnu prihranu koja će odgovarati vrsti biljke, uz savet kako da se koristi, kada da se biljka prihranjuje i kako da se biljka ojača pravilno.

Biljke traže jako malo da bi bile zdrave i jake, a to je kvalitetna zemlja i redovno zalivanje. Kada se doda odgovarajuća prihrana vaše sobne biljke će biti zdrave. Perlit je dodatak zemlji i obezbeđuje da ona bude rastresita, mekana, a pri tome zadržava vodu pa obezbeđuje efikasnije zalivanje i bolje napredovanje biljke.

Birajte supstrate koji sadrže i ovaj sastojak ili ga nabavite u proverenim trgovinama koje imaju sve što je neophodno da bi biljke bile zdrave. Tu ćete dobiti savete o razmerama i kako ga mešati sa zemljom pa je oporavak biljke zagarantovan i njena dugovečnost i napredovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *