[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Koliko puta vam se u životu dogodilo da vam je neko od ukućana rekao da obavezno ponesete ključ sa sobom kada izađete vani, ali to niste uradili? A onda, kada se vratite kući, dočekaju vas zaključana vrata koja iznutra nema ko da vam otvori, jer je to bio i razlog napominjanja da se ključ uvek nosi sa sobom. Ali, tu rešenja skoro i da nema, ukoliko niste duplikat ostavili negde oko kuće ili stana, što je nesigurno, ili ako nemate nekoga od komšija ili rođaka gde ostavljate ključ, najbolje je da se okrenete i nađete sebi zanimaciju dok ne dođe neko od ukućana koji imaju ključ kod sebe, ali, kada se dogodi da je neki katanac zaključan, onda rešenje postoji.

Najpre, sam naslov teksta govori o tome da ćete naučiti kako se katanac otvara bez ključa, ali sam tekst nije napisan da bi se događale neke loše stvari, poput obijanja, pljački, već jednostavno da naučite šta da radite kada ključ ne možete da nađete, kada se zagubi ili ga jednostavno nemate kod sebe. Dabel katanac je katanac koji se kod nas zaista mnogo upotrebljava, kao način zatvaranja podruma, šupa, pomoćnih zgrada, kao katanac za vrata bilo koja, kao katanac za bicikl, ali kada nemate kod sebe ključ ili ga izgubite, sve što katanac čuva kao da ne postoji. Zato evo nekoliko rešenja šta da uradite u ovim situacijama, a da ne budete uvek nasilni u mislima, poput razbijanja macolom, sečenja tsterom, nego kako da uspete i da ga otključate.

Otključavanje skalpelom

U ovom slučaju, prvom po redu, biće vam potreban jedan skalpel ili neki perorez, odnosno, neki nož za jako tankim sečivom, koje može da se uvuče u prostor katanca gde se nalazi drugi deo poluge koja zaključava sam katanac. Znate kako kada pritisnete metal koji katanac zaključava uvek ima prostora, te se pomera dole – gore, e sada je potrebno da pritisnete i tako držite katanac. Polako uvucite najužu stranu skalpela ili nekog noža u prostor između poluge i ulaza u katanac, te polako alatom koji posedujete odgurnite bravicu koja zaključava katanac. Odmah nakon pritiskanja katanac će biti otključan, te ćete moći normalno da nastavite da funkcionišete. Sam katanac, koji god bio, funkcioniše na principu obične brave za vrata, te je tako potrebno samo nešto tanko a čvrsto kako bi se njegova brava povukla i oslobodila polugu.

Brusilica + bušilica

Nikada se ne zna kakav i koji katanac će vam nešto zatvoriti, a vi nećete moći da pronađete ključ za njegovo otvaranje. Katanac za biciklu, na primer, nikada nije prevelike jačine, pa ga možete prilično lako otvoriti na prethodno opisan način, ali postoje oni koji zahtevaju malo više muke i truda, te neko ozbiljnije naoružanje. Naoružanje u vidu burgije za metal, definitivno je jače, ali i zahteva da znate da upotrebljavate ove dve alatke. Najpre je potrebno da nabavite pouzdanu brusilicu tako da usku stranu, sa koje se nalazi brava katanca, polako brusite kako biste došli do početka brave katanca koji je potrebno otključati.

Nakon toga, videćete da u redu postoji jedan veći krug, koji je zapravo početak brave, te ispod nje nekoliko istih, manjih krugova. Potrebno je da se svaki krug, taj manji, polako izbuši bušilicom, sve do poslednjeg. Nakon toga, sve što ćete morate je da uzmete neku malo deblju iglu, da je uvučete u poslednju rupu na katancu koju ste napravili i da odgurnute odozdo samu polugu koja će se otvoriti, te će vam na taj način biti oslobođeno sve ono što je katanac čuvao. Ovaj način zahteva više posla zaista, međutim, kada ništa ne uspeva, onda ovo verovatno hoće, a i mora.

Otključavanje katanca magnetom

Da, da, katanac za vrata, katanac za biciklu, skoro svaki katanac je moguće otvoriti i uz pomoć magneta. Međutim, caka leži u tome što vam nije potreban bilo kakav magnet, već onaj koji se često nalazi u nekim kućnim uređajima, jer ima veliku snagu. Najpre, potrebna su vam dva takva magneta kako biste uspeli u svojoj nameri, odnosno u otključavanju katanca koji vam je doneo beznadežnost. Postavite jedan magnet sa jedne, uske, strane magneta, a druge sa suprotne strane magneta, tako da sam katanac bude između njih, odnosno da se „zalepio“ između ta dva magneta. Nakon toga, ukoliko su magneti dovoljno velike jačine, biće potrebno da nešto grublje povučete polugu i ona će se otvoriti, jer će magneti vući ka sebi brave koje zaključavaju i poluga će ih lako odgurnuti, kako bi izašla napolje.

Upotrebite spajalicu

Ono što uvek možete naći u svojoj kući, a može vam pomoći, jesu spajalice. Međutim, njih možete naći i bilo gde drugo, što može da vam zatreba ukoliko negde izgubite ključ katanca za biciklu, na primer, dok ste negde bilo po gradu, a ključ ostavili ili izgubili negde. Dabel katanac možete otvoriti spajalicom vrlo jednostavno. Najpre, jedan deo spajalice ispravite, ali ne celu spajalicu, kako bi vam jedan deo ostao savijen kao osnova za držanje. Nakon toga, od ispravljenog dela žice koja čini spajalicu, napravite cik cak oblik, polako savijajte cik cak, tako da vas oblik podseti na oblik reckica na ključu. Ubacite žicu u otvor za ključ i budite strpljivi, jer će vam za ovo ipak trebati malo više strpljenja, dok ne uspete u potpunosti da otvorite katanac kao što biste to uradili i samim ključem, ali je žicom spajalice malo teže jer je tanka pa je nezgodno brzo otvoriti, kao što bi to ključem i išlo.

Turpija noktoreza + topli silikon

Jedna zanimljiva kombinacija, ali može pomoći u nameri da se katanac otključa. Samo, ovog puta nećete kao mnogi u filmovima turpijom pokušavati da prerežete polugu, kao zatvorenici rešetke, već postupak ide malo drugačije. Najpre, potreban vam je pištolj sa toplim silikonom, koji je danas veoma lako naći u prodaji, budući da se koristi za sve i svašta. Kada pištolj uključite u struju, te silikon bude sasvim istopljen i spreman za upotrebu, polako ubacujte silikon u otvor za ključ, polako i strpljivo, kako bi se uspelo u nameri da silikon ispuni ceo prostor koji je namenjen ključu. Odmah nakon toga umesto ključa ubacite turpiju sa noktoreza.

 Zašto baš nju? Ona je tanka i uska, te se zbog toga može ubaciti u samu ključaonicu bez problema, a silikon u ovom trenutku služi kao smesa koja će napraviti zajedno sa turpijom model ključa. Kada se silikon stegne, što je gotovo već za nekoliko minuta, bićete slobodni da u jednom pokretu otključate svoj katanac i uzmete šta vam je potrebno.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *