Umemo da se zasitimo ujednočenosti belih zidova u enterijeru i kada dođe vreme za promene često ne znamo šta bismo tačno uradili. Želimo da to bude drugačije i nešto što će osvežiti naš prostor, a ujedno da se uklopi u postojeći nameštaj i dekor. 

Zašto ne biste upoznali jednu novu dekorativnu tehniku pod nazivom morski talasi? Zvuči zanimljivo, zar ne? Ovo je dekorativna tehnika uređenja vertikalnih površina koja daje  originalnost svakom prostoru i  može da izgleda kao pravo umetničko delo. 

Ako smatrate da ne možete sami da izvedete radove, angažujte profesionalce koji će vam dekorisati zidove. Ako ste vični sami da se upustite u ovaj kreativan posao dajemo vam nekoliko bitnih saveta kako da postignete morske talase na zidovima vašeg doma.  

Potreban materijal za efekat morskih talasa

Pre samog procesa dekorisanja najbolje je da  pripremimo sav neophodan materijal i alat za rad. Dakle, potreban je prajmer u crnoj boji koji se razblažuje sa vodom. Za nanošenje prajmera, a kasnije osnovnih boja potrebne su četka ili valjak, eventualno mašina za spricanje za veće zidne površine. 

Ovde je bitno znati da nam je potrebna posebna četka za finalnu boju. Zbog specifične tehnike nanošenja boja koristi se dvoglava četka, odnosno ona koja ima dva nastavka sa dve četke. 

Prvo se nanosi prajmer kao podloga

Da bismo pripremili zid koji farbamo potrebno ga je prvo premazati podlogom. Najbolji efekat morskih talasa se dobija ukoliko se kao podloga za krečenje koristi prajmer u crnoj boji.  Prajmer se pre nanošenja na zid razblaži sa maksimalno 10 posto vode, zatim se promeša da bi se u potpunosti sjedinio i da bi nastala masa bila kompaktna. 

Preporučuje se nanenšenje još jedanog sloja prajmera naročito u situaciji kada prvi sloj nanete podloge nije ujednačeno premazan. Ovo ponovno premazivanje se radi otprilike posle 4 do 6 sati, tj. pošto se osuši prvi sloj podloge.

Tehnika nanošenja morskih talasa na zidove

Kada smo sve prethodno završili i pripremili zid, nastupa dekorativna tehnika izrade morskih talasa.  

Što se tiče nanošenja finalne boje uvek se nanose dve baze istovremeno kako bi se postigao uzbudljiv završni izgled ove dekotrativne tehnike. Upravo se iz tog razloga koristi četka sa dve glave. Četka se istovremeno umače u dve boje, jedna u jednu posudu sa bojom, a druga u drugu boju.

Prema sopstvenom ukusu biramo kombinaciju  boja za koju smatramo da najviše odgovara našem životnom prostoru. Pre samog koriščenja boja potrebno ih je ručno promešati radi njihovog ujednačenja. 

Posebnost dekorativne tehnike morskih talasa se ogleda u nanošenju obe baze, tj. obe boje istovremeno. Ovaj proces nam omogućava upravo ta specijalna četka. Nanošenje u dve izabrane boje se vrši utapkavanjem četke po zidu i to u svim pravcima. Na zidu ćemo tada imati dve boje koje je potrebno još bolje obraditi kako bi dobili što verniji efekat morskih talasa.

Pošto smo naneli jedan sloj boja na površinu od 1,5 do 2 metara kvadratna, uzećemo sad suvu četku. Ovom četkom ćemo ponovo da pređemo preko već nanetog premaza. Tako ćemo da pomeramo kristalne čestice i tim potezima ćemo da formiramo nepravilne linije koje zapravo asociraju na vrhove morskih talasa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *