Čini se da danas ne možemo bez termometara, budući da se koriste u različite svrhe. Njima možemo meriti temperaturu u sobi, bašti, kuhinji, ili možda temperaturu hrane, što je veoma bitno za ugostiteljske objekte. Zbog njihove široke primene, odlučili smo da vam predstavimo one koji se najviše traže.

Analogni ubodni termometar za hranu 

Jedan među osnovnim, kog imaju mnogi, na prvom mestu, restorani, jeste analogni ubodni termometar za hranu. Budući da je potrebno zadovoljiti uslove HCCP standarda, objekti ugostiteljskog tipa treba da imaju u vidu temperaturu hrane, kako bi gostima pružili namirnice vrhunskog kvaliteta.

Na tržištu ćete naći razne termometre, pored pomenutih analognih ubodnih termometara, na raspolaganju su vam i infracrveni termometri, termometri sa sondom, ili čak oni kombinovani, kao što je termohigrometar, i mnogi drugi. 

Termometar za frižider i zamrzivač 

Da biste bili sigurni da vam je hrana sveža u hladnjaku i nije se pokvarila, termometar za frižider i zamrzivač je sjajan odabir, posebno ako se bavite poslom koji zahteva od vas rad u hladnjači ili sa frižiderom u kojima su skladištene veće količine hrane. 

Termometar za frizider i zamrzivač je dizajniran da bude položen na podlogu ili visi i tako precizno meri temperaturu prostora u kom je smešten. Kada hranu čuvate na odgovarajućoj temperaturi, ona će biti zaleđena i pritom sačuvana od mogućnosti da se pokvari. 

Raspitajte se kod prijatelja ili pogledajte na netu, koji termometar bi vam najbolje služio u vaše svrhe, a mi ćemo vam u nastavku istaći njihovu osnovnu namenu. Recimo, ako vam je potrebno da imate precizne podatke, onda se opredelite za digitalni termometar, a ako ne želite da se bakćete sa baterijama, tu je onaj analogni. 

Postoje i oni na alarm, koji će vas upozoriti ukoliko hlađenje nije odgovarajuće i preti da pokvari vašu hranu. Inače su super za sve one, koji obavljaju više poslova i nemaju vremena da se fokusiraju samo na namirnice. Ovako, kad imate termometar na alarm, čućete zvuk i možete odmah reagovati, da ne bi došlo do neželjenih posledica. 

Analogni i digitalni termometar – cena

Kad je u pitanju analogni i digitalni termometar, cena među njima se nešto razlikuje. Naime, analogni termometri su povoljniji od digitalnih. S druge strane, njihova cena zavisi i od njihove vrste. Recimo, cena digitalnih termometara se međusobno razlikuje, zavisno od toga da li vam je potreban običan termometar za hranu, onaj ubodni, termometar za hranu na rasklapanje ili možda onaj sa sondom. Što su njihove funkcije zahtevnije, to su i cene više. 

Međutim, bez obzira u kakvoj ste finansijskoj situaciji, klasičan model termometra ili model nekog naprednijeg, sigurno vam je potreban ako ste ugostitelj, radnik koji vrši nadzor nad hranom ili možda mesar. Zaposleni u branšama, koje su povezane sa hranom, treba da vode računa o svežini namirnica i njihovoj temperaturi da bi uspešno vodili svoje poslovanje, a na kraju krajeva, to znači imati i zadovoljne i verne goste, koji će širiti glas o vašem objektu. 

Možda vas zanima: Kako uvesti red u kuhinju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *