Nakon izbora pločica, gde se vodimo kako dezenom, tako i kvalitetom, brendom ili cenom, važno je izabrati i lepak za pločice koji odgovara mestu postavke, kao i samoj keramici.

PODNA OBLOGA BEZ KONKURENCIJE

Keramičke pločice predstavljaju vrlo praktičnu, funkcionalnu i lepu podnu oblogu, koja je sve više primenjiva u svim prostorijama. Razloga za to je više. Pre svega, ona je vrlo otporna i postojana i može dugo odolevati različitim uticajima – stoga se i prevashodno postavlja u kuhinje i kupatila, kao i hodnike ili na terase. Međutim, osim što je trajna i lako se održava, te se i pohabani ili polomljeni delovi lako menjaju novima, pločice su i vrlo moderan pod. Danas se nalazi zaista širok dijapazon izbora ove podne obloge, različiti formati, dimenzije, boje, dezeni, pa čak i strukture, tako da su one uklopive u gotovo svaki stil enterijera.

Vrlo se lepo uklapaju uz prirodne nijanse ili drvene detalje, a potpuno su prikladne i za podno grejanje. Taj se pod lakše održava, a izgleda modernije. Otuda nije neobično što se danas keramika postavlja i kada nije posredi funkcionalna potreba, već želja samo za promenom.

PRAVILNA UGRADNJA

Pločice se načelno jednostavno ugrađuju, ali ipak je veoma važno da to uradi stručno lice, čovek koji je obučen za taj posao i koji poznaje sve neophodne finese. Jedna od takvih jeste i izbor lepka za pločice. Naime, postoji više vrsta lepkova za pločice, te se razlikuju spram jačine, podloge na koju se nanose, otpornosti, te proizvođača itd. Na pločicu se lepak za keramiku mora pravilno naneti, u optimalnoj meri i pravilnom smeru. Takođe, lepak za pločicu nanosi se i na podlogu na koju se ona lepi.

Po razmazivanju i postavci, važno ju je pritisnuti da bude čvrsta i u ravni. Postojanost poda upravo zavisi od kvaliteta lepka za pločice i njegovog pravilnog nanošenja. Dakle, koliko god neko mislio da ovaj detalj nije važan, on, štaviše, može biti i presudan. Takođe, vrlo je bitno da li je pod unutra ili napolju, odnosno kakvim je spoljnim uticajima izložen.

UKOMBINUJ SA ODGOVARAJUĆOM DISPERZIJOM ZA KREČENJE

Nakon što smo odabrali i postavili pločice, najlepše je kada sa njima ukomponujemo boju zidova. Izbor disperzije za krečenje takođe je važan, pored majstora ili nijanse. Ove su boje vrlo postojane i kvalitetne, paropropusne, perive i atraktivne, međutim, jednako važna je i pouzdanost proizvođača, a potom pravilno nanošenje koje mora biti sprovedeno na čvrstoj i suvoj podlozi. Kada se kvalitetnom i novom bojom osveži prostor, posebno ukoliko smo u njemu nedavno postavili i nove pločice, subjektivni osećaj će biti kao da smo u potpuno novom domu.

SITNICE KOJE MNOGO ZNAČE

Poput ovoga primera, lepka za pločice, kao i disperzije za krečenje prilikom sređivanja stana, postoji niz detalja na koje se posebno mora obratiti pažnja i koji takođe treba da odgovore svojim kvalitetom i postojanošću, te su to baš one stvari na kojima ne treba štedeti. Kada se nešto odradi neadekvatno i potom mora da se popravlja, to nas ne košta samo više novca, već i vremena i nerava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *