Bilo da motornu testeru koristimo povremeno, pri radu u sopstvenom dvorištu, bilo da smo profesionalci, pri kupovini nove važno je dobro se informisati i naći adekvatnu kako bi rad bio lakši i bezbedniji.

PRE SVEGA: NAMENA

Prilikom odabira odgovarajuće motorne testere treba obratiti pažnju na nekoliko faktora, no na prvom mestu jeste svrha. Iako ovaj alat služi sa sečenje čvrstih materijala, najpre drveta a potom i drugih, izvesno je da se u zavisnosti od namene razlikuju modeli, njihove performanse, pa i cena.

Te tako, gotovo svako domaćinstvo sa dvorištem poseduje ovaj alat, koji služi kako za seču drva, tako i za rad oko voćaka i u bašti, ali koji se koristi povremeno. Drugačija je situacija kada neko u opisu svog posla svakodnevno radi sa motornim testerama, poput poljoprivrednika, šumara ili mnogobrojnih zanatlija, kojima su one faktički osnovno radno sredstvo. Dakle, mora se uzeti u obzir za šta se koriste i koliko često.

PERFORMANSE ALATA

Svojstva motornih testera razlikuju se u zavisnosti od modela i marki, no ipak postoji nekoliko činilaca na koje se mora misliti, kao što su veličina, snaga ili težina. Naime, njima se upravlja manuelno, a kako mogu biti vrlo opasan alat, važno je da rukovanje bude što lakše, odnosno da budu što manje i laganije, naročito ukoliko s njima rade početnici. Snaga je opet uslovljena namenom, jer nije isto ukoliko njome režemo grane ili obaramo cela stabla. Tako su snagom od 1,5 do 2 KS odlikovane testere koje se koriste iz hobija, one za manje poslove snage su od 2 KS do 3 KS, dok se one preko 3 KS preporučuju za teže poslove.

Takođe, bitno je i da imaju manji stepen vibracija kako bi zaštita ruku bila na većem nivou. Nezanemarljiva je i dužina vodilice, gde je, na primer, za kućno korišćenje dovoljna ona do 35 do 38 cm, dok se duža koristi pri radu u šumi. Takođe, treba proveriti i da li motorna testera ima svojevrsne bezbednosne karakteristike, poput štitnika od povratnog udara, kočnica – za lanac ili gas, lako dostupne komande itd. Kućište motora se isto može razlikovati, te biti od kompozitnog materijala ili metala, a koje je podesno, pre svega zavisi od namene i opsega korišćenja.

KAKO ODABRATI?

Karakteristike motornih testera izuzetno su važne pri izboru. Navedene su samo one najbitnije, na koje posebno treba obratiti pažnju, s tim što je veoma važno da ovaj alat bude u skladu s potrebama – ni prejak ni preslab. Da bismo pri odabiru bili sigurni, posebno ukoliko se u kupovinu upuštamo prvi put, najbolje je posavetovati se sa stručnjacima, pogledati ponudu prodavnica, raspitati se, pročitati tekstove na stručnim portalima i sagledati mišljenja i iskustva korisnika.

Uvek je pouzdano izabrati proveren brend, odnosno renomiranog proizvođača ili distributera, pritom vodeći računa o tome da firma od koje kupujemo ima mogućnost servisiranja u slučaju kvara. Tako da, nakon što rezimiramo za šta nam je motorna testera potrebna, ponudu na tržištu, uporedimo cene i specifikacije modela i čujemo stručna mišljenja i tuđa iskustva, lakše ćemo pronaći baš onu koja nam odgovara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *