Postoji nešto magično u skandinavsko – nordijskom enterijeru. Neutralna paleta boja, minimalno dekoracije, ali ugodna atmosfera privukla su poslednjih godina veliki broj ljubitelja. 

Oni koji su u mogućnosti, angažuju stručnjake da im životni prostor urede baš po nordijskim principima. A kako da to postignete sami u svom domu? Vodimo vas kroz skandinavski dekor i dizajnerske ideje koje su vam potrebne da biste svoj prostor uredili baš ovako.

Sve neka bude neutralno

Svi znamo da su skandinavske zime duge i mračne. Zato ćete videti mnogo svetlih i neutralnih boja koje reflektuju prirodno svetlo i čine da sobe izgledaju svetle i udobne. Ako želite da pratite nordijsku estetiku enterijera, koristite neutralnu paletu boja sa različitim nijansama bele, krem, smeđe, sive ili čak crne.

Otkrijte podove

Otkriveni podovi su važna stvar u skandinavskim enterijerima, pa tako često možete videti drvene daske slične našem brodskom podu po svim prostorijama. Ako volite pravi osećaj zimske čarolije, možete da ofarbate podove u belo i dodate pored kreveta udoban tepih mekan na dodir. Vintage komadi su takođe popularni kod Skandinavaca, zbog čega imate osećaj kao da ste u nekoj planinskoj vikendici okruženi snegom. 

Kombinujte drvo

Skandinavski dizajn koristi drvene elemente ne samo za podove, već i za nameštaj i dodatnu opremu. Gotovo svaka skandinavska kuća ima drvene stolove i stolice u trpezarijskom delu. Međutim, nedavni trendovi u skandinavskom stilu uređenja kombinuje metalne završne obrade i drvene elemente. Recimo, bakarne svetiljke i mesingani privesci ugrađeni u drveni plafon daju blistavost i sjaj celom prostoru. Drvene ploče stola sa metalnim nogarima biće pravi pogodak za dnevnu sobu.

Minimalizam

Nordijsko-skandinavski stil vešto stvara ravnotežu između udobnosti i minimalizma. Ne morate da imate nekoliko komada nameštaja, sve dok imate jasnu svrhu za svaki od njih. Kada je u pitanju ovaj stil, morate se pridržavati ideje da je „manje više“ kako bi prostor izgledao slobodno i vizuelno opuštajuće. Dovoljan vam je jedan prostor za sedenje u dnevnoj sobi, jednostavnih boja. Kuhinja neka bude u neutralnoj boji, a čak i bela tehnika treba da prati jednostavne linije, kakve imaju bosch sudomašine.

Postignite čiste linije

Čiste linije – čisti umovi, ovom filozofijom se vode enterijeristi nordijskog stila. Zato upotrebite jasno definisane predmete i nameštaj u uređenju, a fokus neka vam bude na kvadratnim i kružnim predmetima. Da biste imali savršen skandinavski dom, potrebno je uskladiti i dosta geometrije – od detalja u kuhinji do postera na zidu. Različiti oblici mogu definisati prostor i dati savršen završni dodir koji vam je potreban.

Ubacite tekstil

Skandinavci su veliki ljubitelji tkanina i tekstila, svih onih materijala koje prijaju našim čulima i učiniti da se osećamo dobrodošlo i prijatno. Pošto je skandinavski dizajn enterijera blizak prirodi, moći ćete da vidite mnogo životinjske kože u njihovim prostorima. Tu se nalaze tepisi od kravlje kože na podu u spavaćoj sobi, pa i ovčija vuna na trpezarijskim stolicama. Ćebad i jastuci u neutralnim tonovima su neophodni za svaki prostor, dajući mu domaći osećaj i prijatnu atmosferu.

Omogućite što više prirodnog svetla 

Prirodno svetlo je od vitalnog značaja u nordijskom enterijeru. Njihove duge zime znače da moraju maksimalno da iskoriste dnevnu svetlost koju dobiju. Sa zidovima koji su obično ofarbani u neutralne boje, prirodna svetlost im je najbolji prijatelj da ožive boje stvarajući refleksije i igrajući se nijansama. Ovo je važno znati da pažljivo birate boje i dezene – jednostavna bela nije isto što i bela sa sivim nijansama. Zato je najbolje konsultovati stručnjaka za boje i nijansiranje, kako ne biste napravili grešku u toniranju.

Birajte kvalitet 

U skladu sa skandinavskom tradicijom, trebalo bi da investirate u visokokvalitetne, višenamenske i praktične komade. Skandinavski nameštaj, rasvetna tela i drugi funkcionalni predmeti treba da imaju moderan i upečatljiv izgled, a da pritom ostanu jednostavni i ne previše ukrašeni.

To ne znači da treba da žrtvujete stil. Zapravo, kada su obični predmeti dobro napravljeni i od visokokvalitetnih materijala, oni sami po sebi mogu postati dekoracija. Dizajn neka vam bude u običnim komadima nameštaja, kao što su police za odeću i cipele, komode i organizatori, i drugi predmeti za skladištenje – svi oni mogu da funkcionišu kao pomoćnici u vašem domu i elementi dizajna.

Unsite dašak prirode

Skandinavci imaju zahvalnost za prirodu jer su, istorijski gledano, prirodni resursi u skandinavskim zemljama bili oskudni. Ljudi su morali da nauče da rade sa prirodom, da je razumeju i poštuju, kako bi izvukli maksimum iz onoga što im je nudila. Ovo poštovanje prema prirodi dolazi do izražaja u načinu na koji provode vreme na otvorenom, ali i načinu na koji dizajniraju i ukrašavaju svoje domove.

Možete poštovati prirodu kao oni tako što ćete uneti prirodne elemente, kao što su visoke kućne biljke, skulpture inspirisane prirodom, prirodni tekstil i presvlake, juta, lan. I ako ste u prilici, koristite ekološki prihvatljive i održive materijale u svom domu.

Ono što je jedinstveno u skandinavskom stilu uređenja je to što je jednostavan i praktičan. Skandinavci se ponose time što imaju čiste, minimalne, skoro sterilne prostorije. Zato se nemojte plašiti neiskorišćenog prostora. Ključ za dizajniranje harmonične atmosfere leži u balansiranju između dekoracije, nameštaja i praznog prostora. Zato oslobodite prostor kako ne biste narušili postignutu harmoniju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *