Ako ste doneli odluku da svoju kućnu radionicu alata proširite kupovinom motorne testere onda je potrebno da se dobro informišete i raspitate koja bi bila najbolja uzimajući u obzir vaše potrebe i budžet. 

Nakon kupovine potrebno je da se dobro pripremete za ono što sledi – njena upotreba i korišćenje. Ovo je pre svega važno sa aspekta osiguranja vaše bezbednosti. Pravilna upotreba i nošenje zaštitne opreme svode na minim rizik od povrede. I ne zaboravite da je ova alatka napravljena isključivo za sečenje drveta.  

PRVI KORAK JE DA PROČITATE UPUTSTVO O KORIŠĆENJU ALATA

Kao i kod svakog drugog uređaja koji posedujete važno da sa njim pravilno rukujete i da upoznate aparat koji imate ispred sebe. Prvi korak ka tome je da pročitate uputstvo  odnosno priručnik za rukovanje koje uz njega ide. Time osiguravata sopstvenu bezbednost ali i bezbednost ljudi oko vas i ispravnim rukovanjem smanjuje se rizik od povrede i štete.

 Ako vam pak uputstvo koje ide uz alatku nije dovoljno, uvek možete da se posavetujete sa prodavcima u specijalizovanim radnjama, da se informišete putem interneta ili prijatelja koji je već dugo koriste. 

ZAŠTITNA OPREMA PRI RADU 

Obavezno korisite zaštitnu opremu pri radu sa ovom alatkom jer postoji dosta rizika. Upotrebnom uskog odela (ili specijalnog radnog odela), zaštitne obuće (čizama), odgovarajuće zaštite za oči (zaštitne naočare), uši i glavu kao i nošenje rukavica smanjuje se rizik od povrede. 

KOJE GORIVO KORISTITI?

U zavisnosti od modela samog aparata i motora zavisi i šta sipate u rezervoare. Kod dvotaktnih motora za gorivo se koristi mešavina ulja i benzina u odnosu 1:50. Savet za mešavine goriva jeste da se ne prave mnogo unapred jer nije dobro kada se skladište duže od tri meseca. 

Svaki originalni i svetski poznat proizvođač motornih testera ima svoje originalno ulje za pravljenje ove mešavine i najbolje je oslanjati se na to. Pre sipanja promućkajte mešavinu i uz pomoć levka dosipajte gorivo polako, te vodite računa da ne preterate. 

ŠTA TREBA DA URADITE PRE SVAKOG KORIŠĆENJA?

Prva stvar kod svakog ponovljenog korišćenja motorne testere jeste da se izvrše određene provere. Šta se to proverava? Pre svega nivo gorivo i ulja za podmazivanje lanaca u njihovim rezervoarima. To radite tako što položite motornu testeru bočno i otvorite čepove na rezervoarima i ako je potrebno dolijete šta je potrebno. Vodite računa po završetku tog posla da li su čepovi dobro zatvoreni. 

Posle toga proverite da li je lanac na lančaniku oštar i ispravno namešten tj. da nije ni previše labav ni previše zategnut. To možete proveriti bezbednim pomeranjem lanca rukom dok je ona isključena. 

Zatim proverite kočnicu, odnosno plastičnu ručku koja se aktivira povlačenjem – ako se njenim povlačenjem blokira lanac znači da je ispravna. I na kraju proverite ručicu gasa i da li ulje dolazi do lanca. 

POKRETANJE I RUKOVANJE 

O poretanju ćete najbolje i najpreciznije informacije dobiti iz uputstva jer postoji dosta modela i proizvođača motorne testere te je teško govoriti o univerzalnosti. Ali ono što jeste svima zajedničko je da pri pokretanju motornu testeru stavite na ravnu podlogu tako da lanac ne dodiruje pod niti neke predmete oko njega. Da biste osigurali stabilnost nogu možete postaviti na donji rukohvat, dok se jednom rukom držite sa gornji rukohvat, a drugom povlačite starter. Njega prvo povlačite blago, a onda brže i jače dok se ne začuje zvuk motora.

 Izbegavajte da sečete gornjom četvrtinom lanca jer postoji rizik od tzv. ,,povratnog udara“. 

Podrazumeva se da prilikom rada držite čvrsto motorne terstere, a preporuka je da sečenje uvek vršite sa punim gasom i da prilikom rada budete posebno obazrivi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *