Klasični tipovi zavesa će zauvek imati svoje ljubitelje i svako ih bira u nekom trenutku. Za njih je jako važno na koji način se kače i koji tip garnišne se bira, a zidne i plafonske garnišne su dva modela između kojih ćete birati opcije.

Da bi odabrali najbolje varijante morate znati njihove prednosti i mane jer od toga svakako zavisi celokupan izgled prostora i lepota zavese koju ste odabrali.

Zidne garnišne su deo dekoracije

Garnišne na plafonu se ne primećuju, tanke su, široke svega par centimetara i osmišljene tako da obezbede savršeno klizanje držača, bez skretanja pažnje na sebe i isticanja zavese u njenoj punoj lepoti. Prave se od aluminijuma ili plastike i savršeno su jednostavne pa zato i funkcionišu besprekorno.

Za razliku od ovog modela, zidne garnišne se vide, i oklagija i zidni držači, ali i alke koje drže zavesu na mestu. Mogu biti od drveta, aluminijuma, plastike i u boji po želji. 

Ipak, baš zato što toliko privlače pažnju, često su mnogo upečatljivije od zavese, nekada deluju kič uz pojedine modele pa je neophodno pažljivo birati zavese za najbolji efekat.

Na garnišnama na plafonu zavese lepše izgledaju

Plafonski tip garnišna ima mnogo gušće kačenje pa nabori zavesa izgledaju bogatije i lepše. Nema prevelikog razmaka između svakog držača što daje utisak kao da je i zavesa fiksirana za plafon pa stoji tako ravno.

Način kačenja na zidnim garnišnama to nikada ne može da obezbedi pa su razmaci veći, a zavesa mora da bude skroz prevučena da bi stajala i izgledala savršeno.

Plafonske garnišne sa maskom – jedini model koji sakriva sistem za klizanje

Pored klasičnih postoje i plafonske garnišne sa maskom koja sa prednje strane sakriva šine, klizače i traku zavese koja se nabira.

Nije važno da li je traka široka, uska, koliko je samo nabiranje gusto, ništa se ne vidi jer maska sakriva prvih nekoliko centimetara zavese i dozvoljava da se vidi samo fantastično padanje materijala odatle pa na dole.

Za najprobirljivije tu su i garnišne sa maskom koja ima reljefni rad, koja je šira ili uža pa se može uklopiti u svaku dekoraciju i zamisao o uređenju prostorije.

Kod zidnih modela sve je izloženo, a ako samo jednu štipaljku niste pozicionirali u liniji sa ostalima zavesa neće izgledati lepo. I ovo je stavka o kojoj treba razmisliti prilikom odabira vrste za kačenje.

Neprimetno nošenje nekoliko vrsta zavesa

Zidne garnišne moraju na istoj oklagiji imati sve modele koje bi želeli, dok plafonske dolaze sa dve ili tri šine pa je moguće svaki model zasebno zakačiti. To omogućava nesmetano pomeranje, ali i korišćenje one zavese koja vam je u tom trenutku potrebna.

Ovo su najčešće opcije kada se postavljaju draperi i klasične zavese pa se u slučaju plafonskih garnišni sa maskom ili bez nje zavesa postavlja na po jednu šinu i pomera se bez uticaja na drugu vrstu.

Da li postaviti jedan ili drugi model je teška odluka i zavisi najpre od želje i ideje samog kupca. Razmislite o svim opcijama, kako će zavesa da izgleda i onda kupite najbolji model garnišne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *