Kada se uređuje spavaća soba ono što dizajneri enterijera preporučuju, ali i mnogi psiholozi, jeste da se napravi udoban, miran prostor u kom ćemo moći da se potpuno opustimo. To podrazumeva izbor boja koje smiruju, usklađivanje nameštaja i postavljanje odgovarajuće rasvete. Kada je rasveta u pitanju, mnogi naprave grešku misleći da su dovoljni samo lusteri za spavaću sobu ili pri izboru istih. Takođe, greške se prave i kod izbora osvetljenja, odnosno vrste sijalica i LED traka. 

Kakvi treba da budu lusteri za spavaću sobu

Kada se uređuju spavaće sobe odabir rasvete je od ključnog značaja za atmosferu koju ćete stvoriti. Treba naglasiti da je centralno osvetljenje u spavaćim sobama neophodno iz više razloga. Iako neki misle da spavaću sobu koriste samo za spavanje, to je prostorija u kojoj većina nas drži svoju garderobu, mnoge žene se šminkaju u njoj, tako da je centralno osvetljenje neophodno zbog normalnog funkcionisanja. Osim što su funkcionalni, lusteri za spavaću sobu mogu mnogo doprineti atmosferi koju želite da stvorite u njoj.

 Preporuka je da lusteri za spavaću sobu ne budu isti kao oni koji se biraju za dnevnu. Logično je da ćete za dnevnu sobu odabrati veće lustere, one koji privlače pažnju i upotpunjuju dizajn same sobe. 

Kada su lusteri za spavaću sobu u pitanju, najbolje bi bilo da su diskretni. To mogu biti plafonjere ili klasični lusteri, ali ne bi trebalo da previše odvraćaju pažnju. Ono što se ne preporučuje kao centralno osvetljenje u spavaćim sobama je da kabal visilice budu centralno osvetljenje. One se mogu postaviti umesto rasvete na noćnim stočićima, ali nikako drugačije. 

Odaberite odgovarajuće sijalice

Pored toga što lusteri za spavaću sobu ne treba da budu glomazni, da dominiraju prostorom, i samo svetlo mora da se prilagodi. Spavaća soba je mesto u kom se treba opustiti, dakle, svetlo treba da ima takav uticaj na nas. 

Za spavaće sobe ne treba birati sijalice u boji ili hladno belo svetlo. Sijalice u boji će nas samo nadražiti i stimulisati pa nećemo moći da se opustimo pred spavanje. Isti efekat na naš mozak će imati i hladno belo svetlo koje se upotrebljava u kancelarijama. Ono služi za bolju produktivnost i da ljude koji borave u toj prostoriji održe budnim. U sobi u kojoj spavate svetlo bi trebalo da bude kombinacija bele i žute boje ili najbolje, toplo belo kako bi imalo umirujući efekat na naš mozak.

Praktično uključivanje i isključivanje

Ako niste znali, postoje lusteri za spavaću sobu koji se mogu uključiti i isključiti pomoću daljinskog upravljača ili aplikacije na telefonu. Ovo je veoma praktično, posebno za one koji vole da se ušuškaju u krevet mnogo pre nego što odluče da spavaju.

Mislite na dodatno osvetljenje

Kada se izaberu lusteri za spavaću sobu potrebno je kupiti odgovarajuće dodatno osvetljenje. To su uglavnom lampe za noćne ormariće. Ako volite da čitate, te lampe bi trebalo da imaju sijalice odgovarajuće jačine kako ne biste kvarili vid. Umesto lampi mogu da se postave zidni lusteri za spavaću sobu koji će se uključivati na prekidač postavljen pored kreveta. Ovo je veoma praktično rešenje, ako ne želite da Vam lampa zauzima prostor na noćnom ormariću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *