Prolećno pranje prozora – da li ste spremni?

ciscenje prozora sa teleskopskom drskom
Čišćenje prozora sa teleskopskom drškom

Kada počne toplije vreme kao ovih dana i sunce grane, svi volimo da prošetamo prirodom, uživamo u svežem vazduhu i na suncu. Kada smo unutra, bilo da smo u kući, stanu ili na poslu, vreme provedeno u prirodi zamenjuje nam pogled kroz prozor, koji bi valjalo da je čist. Prljavi prozori postaju posebno upadljivi i higijenski i estetski neprihvatljivi kada sunce postane redovna dnevna senzacija.

Važno je znati da se prozori lakše čiste kada je lepo vreme. Tada možete provetriti prostoriju od isparenja, a i efekat čistoće i prozirnosti prozora traje duže. Ipak, ne bi trebalo da čistite stakla kada su sunčevi zraci direktno usmereni na površinu koja se čisti jer tada lakše ostaju tragovi brisanja od vode i sredstava za čišćenje. Dakle, neka prozori budu u zaklonu od sunca, tj. u hladovini. Ukoliko je vaš stan ili kuća na sunčanoj strani tokom celog dana ili ste u žurbi tako da ne možete da organizujete čišćenje u nekom drugom periodu, preporučujemo da spustite roletne ili tendu ukoliko je imate i tako zaklonite površinu od sunčevih zraka.

sredstvo za ciscenje PVC-a

Na tržištu postoji veliki izbor tečnosti za pranje stakala, što nije nepoznato. Na vama je da izaberete koju ćete koristiti jer su uglavnom sličnog učinka a razlika je uglavnom u mirisu i ambalaži. Ukoliko su vaši prozori od PVC-a možete da nabavite dodatno sredstvo za čišćenje plastike koje se može naći u prodavnicama za kućnu hemiju, poput DM-a. Ovo praktično sredstvo je spakovano u sprej bocu kao i sredstvo za pranje prozora, a služi za čišćenje plastičnih površina (roletni, plastičnih delova prozora, okvira vrata i npr. baštenskog nameštaja pa čak i instrument table automobila). Za prolećno čišćenje treba paziti na sve detalje, ne samo na osnove.

Ukoliko su stakla na prozorima dosta zaprljana, preporučujemo da ih prvo prebrišete vlažnom krpom ili ubrusom kako biste uklonili deblje slojeve prašine i prljavštine. Nakon toga možete preći na čišćenje sa odgovarajućim sredstvima. Dakle, posle prvog brisanja kojim ste uklonili prljavštinu nanesite sredstvo za pranje prozora na staklo i čistite ravnomernim pokretima drugom čistom krpom ili papirnim ubrusom. U prodavnicama možete pronaći krpe i ubruse koji su specijalno namenjeni staklenim površinama pa tako bolje upijaju vlagu i ne ostavljaju dlačice. Pripremite stabilnu stolicu ili merdevine na koje ćete se popeti  ako  ne raspolažete pomoćnim brisačem koji sadrži teleskopsku cev.

Čistač prozora sa usisivačem

Od značajne pomoći mogu biti aparati poput Leifheit čistač prozora sa usisivačem 51113 + zgobni čistač prozora 55238.

Čistač prozora sa usisivačemOvakvi proizvodi su zgodni za čišćenje većih i teže dostupnih prozora u stanu ili kući jer će ubrzati pranje prozora i učinak će biti očigledan. Može se koristiti za vertikalne tj. fasadne prozore kao i za krovne prozore. Pomoću zglobnog čistača i teleskopske cevi uklonićete pljavštinu jer je glava brisača zglobna i možete je pomerati. Navlaka za brisanje se lako uklanja i može se prati u veš mašini na 40 C.

Usisivač koji radi na baterije (koje se pune) pokupiće sve kapljice od vode i tečnosti za pranje (i na visokim prozorima pomoću teleskopske cevi) tako da neće biti potrebe za glancanjem prozora. Usisivač možete koristiti za različite staklene površine poput stola, ogledala, prozora na automobilu, izloga prodajnih objekata ali i za tuš kabinu, pločice itd. Ako ste zaista posvećeni pranju prozora i voleli biste da ih čistite češće, ali ponekad oklevate zbog nedostatka vremena, nađite pomoćnika poput Leifheit proizvoda za čišćenje prozora i moći ćete da u nekoliko poteza dohvatite i operete sve prozore u svom domu ili poslovnom prostoru. Na ovaj način, olakšaćete sebi pripremu za pranje prozora, samo čišćenje, ali i rasklanjanje posle tog posla.

ciscenje ogledalaciscenje plocica u kupatiluciscenje tus kabine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *