U vrelim letnjim danima nema većeg osveženja od nekog hladnog pića iz frižidera. Međutim, šta raditi ako vidimo da frižider dobro ne radi jer naša limunada nije hladna…u čemu je problem? Naravno pozovemo majstora ali dok on ne dođe ili dok se ne javi šta možemo uraditi pa možda i rešiti problem koji je nastao. Najčešći problemi sa frižiderima uključuju:

Višak leda u zamrzivaču frizidera

Moguće je da su vrata zamrzivača ostala otvorena, omogućavajući toplom vazduhu i vlazi da uđu u zamrzivač.Takođe nekada se može desiti da je guma oko vrata zamrzivača istrošena i da ih je potrebno zameniti. Ako topao, vlažan vazduh uđe u zamrzivač tokom određenog vremenskog perioda, to će izazvati zamrzavanje zamrzivača.

Možda ćete morati da uklonite hranu, isključite i odmrznite zamrzivač ako je u pitanju zamrzivač koji nije samootapajući. Zatim možete pokušati da malo podignete prednji deo frižidera, okrećući prednje noge za nivelisanje. Ovo će pomoći da se vrata zatvore pomoću gravitacije, tako da više neće ostati otvorena I rešićete se problema viška leda.

Ispuštanje freona 

Ako pogledate ispod ili sa zadnje strane frižidera, postoji tanka cev koja teče napred-nazad. Jedno vreme, cev je bila napunjena gasom freonom . Vremenom se može desiti usled oštećenja ili korozije istalacije curenje freona što dovodi do lošeg hlađenja I rada motora. Ovo nije baš ekološki prihvatljivo u slučaju curenja, tako da se danas koristi druga vrsta gasa ili rashladnog sredstva

Buka iza frižidera

Kako frižideri postaju stariji, postepeno postaju malo bučniji. Ali ako iznenada čujete novu i čudnu buku, to bi mogao biti ventilator na zadnjoj strani frižidera. Pokušajte da isključite frižider, uklonite zadnju ploču i pogledajte ventilator. Može biti da ga nešto blokira, kao što je izolacija, žice, neki predmet, životinjica poput hrčka. Budite veoma oprezni i uverite se da nema isečenih ili izvakanih žica.

Voda ispod fioka

Ovo može biti rezultat začepljenog odvoda za odmrzavanje. Može biti blokiran viškom leda, što se može popraviti jednostavnim odmrzavanjem frižidera. Da biste saznali, isključite frižider i uklonite zadnji zid zamrzivača. Potražite bilo šta što bi moglo začepiti rupu na dnu kalemova isparivača, kao što su led, komadići hrane ili komadi plastike.

Odeljak zamrzivača i frižidera se više ne hladi dovoljno

Proverite zadnji zid zamrzivača. Ako dođe do nakupljanja mraza, verovatno je potrebno samo da odmrznete frižider. Ako nema nakupljanja mraza i stvari ne ostaju hladne, možda je vreme da kupite novi frižider jer je možda motoru došao kraj.

Loš miris u frižideru

Isključite frižider, ispraznite sve i bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja. Očistite ceo frižider rastvorom sode bikarbone i vode. Neke stvari koje će apsorbovati neprijatne mirise u frižideru: soda bikarbona, belo sirće, svež talog kafe, limunov sok. 

Ovo su neki od mogućih problema koji mogu dovesti do kvara frižidera. Treba svakako radi preventive voditi računa o sledećem: da li su dobro vrata zatvorena, da li dobro dihtuju, da li je sam frižider odvojen od zida 2,5 cm sa zadnje strane od zida, radi što boljeg odvođenja toplote sa kondenzatora (zavojnice). Treba  nekoliko puta godišnje čistiti od prašine deo gde je motor, da ne bi došlo do pregrevanja motora i njegovog kvara. Ono što moramo uvek proveriti je da li je termometar slučajno pomeren na manju temperature ili isklučen, da li slučajno negde curi voda. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *