Tapete – novi izgled za vaše zidove

Ako želite brzo i lako da promenite izgled neke prostorije u vašem domu, to ćete najlakše učiniti pomoću tapeta. Koju god ideju za vaš zid da ste zamislili, zahvaljujući bezbrojnim dezenima tapeta, tu ideju lako ćete i realizovati.

Tapete – novi izgled za vaše zidove

Kako treba lepiti tapete?

Ako na zidu već imate tapete, neophodno je da sve skinete sa zida, a ako je krečeno , možete mokrim sunđerom oprati zid. Ukoliko na zidu postoje neke neravnine, vrlo je važno da one budu popunjene. To ćete učiniti glet masom. Glet masa se pravi tako što se u vodu dodaje glet masa iz džaka, a zatim se promeša. Ukoliko su neravnine veće, glet masa mora biti gušća i sloj mora biti deblji, kako bi se rupe dobro popunile. Kada nanesete glet masu, i kada se osuši, zid morate išmirglati kružnim pokretima. Nakon toga nanesite drgi sloj glet mase koji treba da bude ređi od prvog. Posle ponovo išmirglajte zid.

tapete

Dakle, zidna površina mora biti glatka, to je jedna od najvažnijih stavki  kod postavljanja tapeta. Pre kupovine izmerite površinu (dužinu i širinu zida) koju planirate da uredite tapetama. Kad lepite tapete, tj.pri lepljenju prve trake koristite i libelu. Tako ćete biti sigurni da ćete ravno postaviti tapetu. Svako sledeće lepljenje trake slediće prvu i zato je važno da prva traka bude zalepljena pod pravim uglom. Svaka tapeta ima svoju oznaku i njih morate slediti kada ih postavljate na zid. Trake secite po visini zida, a ostavite uvek oko 10-15 milimetara više u slučaju greške i kako biste višak na kraju lakše odstranili. Posebno vodite računa oko postavljanja i uklapanja ako su vam tapete sa nekim dezenom.

Kada počnete sa lepljenjem, najbolje je da krenete od strane koja je najosvetljenija. Lepak nanosite pomoću četke ili pomoću valjka (u zavisnosti od vrste tapeta, lepak ćete nanosite samo na tapete, ili i na zid i na tapete). Dok ih postavljate ravnajte ih vlažnom krpom. Višak uz plafon koji vam je ostao osecite skalpelom uz pomoć lenjira, ne pritiskajući jako da ne bi došlo do cepanja tapeta. Posebno pažljivi budite pri lepljenju oko okvira prozora, vrata, utičnica..

Tapete su lake za održavanje jer su izrađene od materijala koje bez problema možete brisati vlažnom krpom.

tapete

Tapete treba uklopiti u enterijer prostora. Uglavnom je preporuka  da se izabere jedan zid i obloži tapetama, a ostali zidovi okreče u neku nijansu koja je na tapeti. Ako je tabeta jednobojna, onda zidove možete okrečiti u svetliju ili tamniju boju. Tako dekorisani zidovi uneće svežinu u vaš prostor. Ako vam nameštaj nije svedenih linija i ima puno šarenolikih detalja onda bi vaše tapete trebalo da budu što jednostavnije.

U poslednje vreme veoma su aktuelne foto tapete,  slike velikih formata sastavljene iz delova. Ako želite da osvežite svoj nameštaj, postoje posebne tapete i za to.

Dizajni i boje tapeta su različiti i mnogobrojni. Budite originalni, osmislite jedinstvenu ideju i ukrasite vaš dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *