Koliko su aparati za varenje korisni to najbolje znaju iskusni varioci. Ali, ako se prvi put upuštate u ovaj posao trebalo bi da znate kako maksimalno iskoristiti njihove potencijale. Kao i kako pravilno rukovati njima. Za početak važno je razlikovati aparate za plinsko varenje, one za elektrolučno varenje i aparate za tačkasto varenje. Svaki od ovih aparata ima svoje vrste, ali se uglavnom dele na ove tri na osnovu načina varenja.

Različite vrste varenja, različiti aparati

Kao što rekosmo, u zavisnosti od vrste varenja koje se primenjuje biraju se i aparati za varenje. Tako, ukoliko ste početnik, ne bi bilo loše da vaše prvo varenje bude sa plinom. Ono se najlakše uči, a podrazumeva zavarivanje zaštitnim plinom gde je vidljiv plamen, kojim se postiže veoma dobar var. Ovo varenje veoma je pogodno za tanke materijale, ali i za debele kao što su cevi i šipke. Veoma je delotvorno i lako za izvođenje. Ipak, početnicima se savetuje da najpre rukuju aparatima za varenje koji su zastupljeni u elektrolučnom varenju, jer savlađivanjem ove vrste varenja biće sigurniji i u svakoj sledećoj. Aparati za elektrolučno varenje najviše se i koriste. Kod ručnog elektrolučnog varenja koristi se napajanje sa konstantnom jačinom struje, za razliku od automatskih gde je konstantan napon. Ovo je vrlo jeftin proces i aparati za varenje koji se za njega koriste mogu se kupiti po izuzetno povoljnim cenama. Lako se rukuje aparatima, prenosivi su i može da se radi na terenu. Ipak, mana je što se veoma sporo vari, jer se elektrode moraju često menjati. Ovo varenje zahteva i priličnu umešnost kako bi var bio precizan. Zato je važno da uz početnika uvek bude neko iskusniji. Najskuplji su aparati za točkasto zavarivanje i uglavnom ih koriste profesionalci u automobilskoj i avionskoj industriji. Spada u grupu elektrootpornog zavarivanja i nikako se ne preporučuje početnicima, jer je veoma složeno.

Inverterski aparati za varenje

Ova vrsta aparata spada u savremenije. Kako se izrađuju u manjim dimenzijama, prenosniji su i lakši za rukovanje. Inverterski aparati brže pretvaraju ulaznu struju na struju zavarivanja pri visokim frekvencijama. Zbog toga vam mogu uštedeti dosta energije. Procene su i do 40 posto.  Osim toga štede i materijal kao što su elektrode ili žice za zavarivanje. Zato ukoliko prvi put kupujete aparat za varenje, ne bi bilo loše da izaberete baš ovu vrstu.

Nema varenja bez zaštitne opreme

Podjednako bitna kao aparati za varenje je i zaštitna oprema. Iako sam proces varenja deluje prilično jednostavan on i te kako zahteva potpuno usresređenost na posao i apsolutnu koncentraciju. Kako biste eskivirali povrede na radu, najbolje je da posao ne počinjete sve dok ne nabavite zaštitnu opremu. Proces varenja nezamisliv je bez kacige za varenje. Ona ne samo da štiti od UV zračenja koje emituje vasrenje, već i sprečava da vam opiljci i iskre odlete u oči. Kaciga je bolja opcija od maske, koju većinom koriste, jer čini ruke slobodnima. Osim toga važno je imati neprobojno odelo, kao i zaštitne kožne rukavice. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *