Toplotni talas koji je zahvatio čitavu Evropu, ne samo Srbiju, traje već danima. U ovom periodu je i inače povećana potrošnja vode, obzirom da se svi tuširamo više puta dnevno, punimo bazene i mnogo više zalivamo bašte i voćnjake, a ovaj toplotni talas je doprineo tome da inače uvećana potrošnja vode bude još veća.

Kako bi bili nezavisni od javnih vodovoda u kojima često u letnjim mesecima dolazi do restrikcija i nestašica, mnogi pronalaze alternativne načine da za zalivanje i domaćinstvo obezbede vodosnabdevanje.

Bilo da se radi o zalivanju bašti iz bunara ili priključak na kućni vodovodni sistem, bez kvalitetne pumpe za vodu se ni jedan od ovih projekata ne može ostvariti.

Šta je najvažnije kod pumpe za vodu?

Pumpe za vodu su osnovni deo svih sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, pa je bitno odabrati onu najkvalitetniju, kako ne bi kasnije došlo do kvarova ili zastoja u radu. Kod pumpe za vodu najvažnije je da obratite pažnju na snagu motora i protok vode, maksimalnu dubinu usisa i izlaza, dubina povlačenja i dubina vodenog stuba. Trebalo bi da prilikom kupovine pumpe proverite da li je neophodno da uz nju kupite neku dodatnu opremu ili filtere. Poljoprivrednici koji imaju iskustva sa postavljanjem kap po kap sistema za navodnjavanje za bašte savetuju da se pre kupovine pumpe, dizajnira sistem za navodnjavanje, odluči odakle će se crpeti voda i tek tada kupi odgovarajuća pumpa za vodu. U zavisnosti od izvora energije, možete odabrati električne ili motorne pumpe za vodu.

Motorne pumpe za vodu

Motorne pumpe za vodu se najčešće koriste za navodnjavanje njiva i voćnjaka. One su praktične u situacijama kada nemate dostupan neki drugi izvor energije, što je najčešće situacija u njivama i voćnjacima. Njihova najveća prednost je u tome što su im motori izuzetno snažni, mogu da izbace ogromnu količinu vode u minutu pa su idealne za zalivanje velikih površina.

Električne potpajuće pumpe za vodu

Za crpljenje vode iz bunara se koriste potapajuće pumpe koje kao izvor energije koriste struju. Potapajuće pumpe za vodu se koriste i za pražnjenje bazena i za isušivanje prostora nakon poplava. Prema nameni potapajuće pumpe se dele na one za prljavu i čistu vodu. Dok se potapajuće pumpe za čistu vodu koriste za crpljenje vode iz bunara, pumpe za prljavu vodu su sastavna oprema svih vatrogasnih stanica jer se koriste tokom poplava. Zapravo, mnoga domaćinstva koja imaju problem sa plavljenjem podruma i garaža ih imaju.

Električne hidroforne pumpe za vodu

Za upumpavanje vode u kućne vodovodne sisteme se koriste hidroforne pumpe za vodu. Razlog za njihovo korišćenje, umesto obične potapajuće pumpe, jer u tome što hidrofori mogu da održavaju konstantan pritisak u vodovodu.

Imajte na umu da neki hidrofori mogu biti malo bučniji, pa bi trebalo da ih postavite u delu kuće koji je što dalje od prostorija za spavanje i dnevne sobe. Hidrofori mogu da crpe vodu iz bunara i rezervoara, pa ako nemate bunar možete da nabavite neki veći rezervoar u kom ćete skladištiti vodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *