Kućna biblioteka – Uređenje biblioteke

Kućna biblioteka treba da predstavlja kutak u kojem ćete rado provoditi vreme, odmarajući, ali i radeći. Ukoliko imate prostor koji ćete posebno urediti u tu svrhu, posao vam je u startu olakšan. Jedino bitno pravilo jeste da pustite mašti na volju i sredite prostoriju prema ličnom ukusu. Naravno, češći je slučaj da kućna biblioteka predstavlja samo deo prostora u vašem domu. Taj kutak možete srediti lako i napraviti svoju malu oazu za rad i odmor. Kako bismo vam olakšali posao i pomogli da uredite biblioteku na adekvatniji način, a da to ujedno bude i funkcionalno mesto, pogledajte nekoliko naših saveta.

Uređenje biblioteke – Prava biblioteka u vašem domu

Ako imate puno knjiga i nemate posebnu prostoriju koju biste uredili za njih, najbolji način (jer zauzima najmanje mesta) jeste da ceo zid prostorije odvojite za drvene police. To može biti u vašoj dnevnoj sobi, jer na ovaj način zauzimate samo zid. Ovako uređen dnevni boravak odisaće posebnom atmosferom.

Kućna biblioteka - Uređenje biblioteke

Jedno od zanimljivih rešenja može biti i ovo: napravite police tako da one budu okvir za nameštaj, a deo prostora na zidu možete obogatiti i slikom.

Kućna biblioteka - Uređenje biblioteke

Police mogu biti i od stakla. Ovako uređena prostorija predstavlja moderniju varijantu, praktičnu, a pre svega uklopivu u ostatak ambijenta u vašem domu.

Kućna biblioteka - Uređenje biblioteke

Kućna biblioteka u gipsanom stilu

Napravite gipsane police do jedne trećine visine zida. Zid možete dekorisati  različitim motivima. Dodatak od gipsanih figura može biti odličan detalj. Na ovaj način možete urediti celu prostoriju. Obratite pažnju da gipsane radove ne mešate previše sa nameštajem drugačijeg materijala.

kućna biblioteka 4

Kućna biblioteka u starom stilu

Ako u vašem domu imate prostoriju koju ćete specijalno urediti za ovu svrhu, to možete uraditi u starom stilu. Veliki drveni sto je vrlo praktičan, kao i drvena vitrina. Ovako uređena biblioteka biće idealno mesto  za rad i opuštanje.

kućna biblioteka 5

Detalji kao što su lusteri i fotelje urađeni u starom, klasičnom stilu, daće poseban izgled prostoriji.

kućna biblioteka 6

Moderno dekorisana biblioteka

Kao što smo više puta ponovili, potrudite se da uredite biblioteku tako da boravak u njoj vama bude prijatan. Mnogo detalja, specifičnih i vama svojstvenih, svakako će prostoriju učiniti jedinstvenom i drugačijom.

 kućna biblioteka 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *