Generalno spremanje stana

Najbitnija stvar kod generalnog spremanja stana jeste da uopšte počnete i da ovu avanturu ne ostavite za sledećih šest meseci ili godinu dana. Ukoliko je vaš životni prostor manje površine i nije mnogo zaprljan i pretrpan stvarima, generalno spremanje se može završiti već za dan-dva. Ukoliko ovo nije slučaj sa vama i ukoliko čišćenju pristupate detaljno ovo može potrajati deset i više dana.

Generalno spremanje stana

Drage žene, ukoliko vam spremanje ne predstavlja relaksaciju i zadovoljstvo nemojte da dozvolite da sav posao padne na vaša leđa! Možete angažovati bilo koga iz  svoje porodice, rodbine, nekoga od prijatelja.

Uposlite muža i decu, dogovorite se sa jednom ili dve prijateljice tako da jedan vikend provedete u čišćenju stana jedne prijateljice, drugi vikend kod druge itd. Tako ćete na raspolaganju imati nekoliko pari ruku, čišćenje završiti mnogo brže i provesti vreme u druženju.

Ukoliko uposlite svoje mališane držite ih podalje od hemikalija i struje. Klinci mogu da pospreme svoj radni sto, srede ormariće sa garderobom, obrišu svoje igračke, okupaju i iščetkaju kućne ljubimce itd. Stariju decu, muža, brata, sestru nemojte da štedite. Neka svako za sebe odabere neki od poslova koje biste inače sami odradili.

Generalno spremanje stana

Naravno, najlakše je unajmiti profesionalnu pomoć u vidu agencija i žena koje samostalno pružaju pomoć u kući. Slede okvirne cene profesionalnih usluga:

Generalno spremanje stana

Pre nego što se uhvatite krpa, izdvojte sa strane sve stvari koje vam više ne trebaju. Stara garderoba, časopisi, sveske, igračke i raznorazne drangulije koje skupljaju prašinu. Ostavite ih pokraj kontejnera ili odnesite nekome kome će biti od koristi. Zimske  jakne, kapute i odela odnesite na hemijsko čišćenje, u ormare stavite mirišljave vrećice kako biste stvari zaštitili od moljaca. Tek nakon što iz stana iznesete nepotrebne stvari možete da počnete sa čišćenjem.

Pogledajte da li imate sva nepohodna sredstva, ako treba zamenite stare krpe, sunđere, kofe jer ćete se tako manje umoriti. Od starih majica možete da napravite krpe, od limuna, sode bikarbone i sirćeta možete dobiti najjeftinija i ekološka sredstva za čišćenje. Po marketima i drogerijama mogu da se nabave raznorazni proizvodi koji olakšavaju  posao. Neki od njih su pajalice za prašinu, ručke sa dodatkom za lakše pranje prozora, specijalne krpe za brisanje različitih površina, višenamenske vlažne maramice itd.

Spremanje stana je zahtevan i obiman posao stoga ljudi često zaborave da obrate pažnju na čišćenje nekih stvari i delova u stanu, to su:

Nadamo se da će vam ovaj članak biti makar od male pomoći prilikom  spremanja stana

Želimo vam blistavo čistu kuću uz što manje napora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *