Kako mali stan učiniti većim?
Imate problem sa nedostatkom prostora i ne možete da obezbedite dodatne kvadrate? Evo nekoliko saveta kako da što bolje iskoristite prostor kojim raspolažete.
Veliki problem kod manjka prostora jeste kako smestiti sve što vam je potrebno a da pritom  ne zatrpate i ugušite prostor.

U svoj dom ne unosite bilo šta što vam nije neophodno
Sklonite sve one stvari koje samo skupljaju prašinu. Sigurno u kući imate raznorazne ukrasne činije, vaze, skulpture, kutije koje vam nisu potrebne ili bar ne u tolikom broju.

svetao i nenatrpan stan

Što je više svetlosti prostor će izgledati veće
Da biste dobili više prirodnog svetla birajte prozore većih dimenzija. Vestačko osvetljenje u vidu lustera, lampi i ugradivih sijalica može da pomogne. Ukoliko živite u potkrovlju problem nedostaka svetla je još izraženiji pa umesto klasičnih prozora i badža izaberite krovne prozore.

Zidovi moraju biti što svetliji, beli ili u pastelnim bojama kako bi prostor dobio na širini i toplini
Izbegavajte krečenje zidova u bordo, zelene, braon i slične nijanse. Ovo takođe važi i za nameštaj mada je ovde dozvoljeno odstupanje jer se može provući po neki komad u tamnijoj nijansi kako bi se izbegla monotonija.

Ukoliko niste stručnjak za uređenje enterijera i nemate stručnu pomoć, recept kojeg treba da se držite jeste da je manje više
Jednostavnost u opremanju prostora je odlično rešenje kod malih kvadratura i ukoliko poželite da nešto promenite lako ćete to uraditi ubacivanjem novih detalja. Tako ćete smanjiti mogućnost za grešku a ukoliko se desi lakše ćete je otkloniti.

Izbegavajte kabast i nefunkcionalan nameštaj
Npr. kreveti ne moraju da budu samo mesto na kome spavamo jer u prodaji mogu da se nađu kreveti koji imaju ugrađene velike fioke u kojima možete da čuvate svoju posteljinu ili garderobu.

Gde god možete klasična vrata zamenite kliznim ili ih potpuno izbacite

Od jedne prostorije lako mogu da se naprave dve
Uz pomoć modularnih zidova, polica, šanka, trakastih zavesa ili samo pravilnim rasporedom nameštaja.

Ukoliko u stanu imate visoke plafone razmislite da li postoji mogućnost da napravite galeriju ili manju sobu
Na ovaj način značajno ćete povećati svoj komfor a uz malo mašte i stručnosti ulepšati dom.

Za dečiju sobu nabavite specijalne krevete na sprat
Ovo je jako korisno zato što ispod kreveta mogu da se smeste ormarići, komode i radni sto. Do kreveta vode stilizovane merdevine ili stepenice koje su ujedno i fioke.

U kupatilo ugradite tuš kabine
Neka veš mašina bude manjih dimenzija od standardnih. U prodaji se nalaze mašine kapaciteta 5-6 kg koje su manje od uobičajenih modela.

Ogledala i staklene površine stvaraju iluziju da je prostor veći nego što jeste
Ovo je bio samo jedan mali deo trikova koji vam mogu pomoći u uređenju stanova manje kvadrature. Nadamo se da ste u njima pronašli nešto što će vam biti od koristi i u skladu sa vašim željama i prostorno-finansijskim mogućnostima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *