kako urediti mali stan – ideje i saveti

//kako urediti mali stan – ideje i saveti

kako urediti mali stan – ideje i saveti

kako urediti mali stan – ideje i saveti

Iako vaš životni prostor nije velike kvadrature, prilikom njegovog uređenja morate razmišljati o tome kako da ga uredite da on, pre svega, bude funkcionalan. Svaki deo prostora mora biti iskorišćen. Mi vam dajemo sledeće savete:

  • Prvo pravilo je da ništa ne bi trebalo da bude prevelikih dimenzija. Korisne su lagane i pokretljive stvari.
  • Naučite da se odreknete nepotrebnih stvari. Dakle, za ono što vam nije potrebno – nema mesta.
  • Kada birate boju nameštaja i zidova, neka to obavezno budu svetlije nijanse. Na taj način prostor ćete vizuelno povećati. Možete birati bele boje, svetle boje drveta, krem boju ili svetlo žutu boju ( ukoliko je prostor bez mnogo svetlosti ,ova boja zida će ga učiniti dosta svetlijim). Da bi u prostoriji bilo  dovoljno svetlosti, nemojte stavljati tamne zavese na prozore.

kako urediti mali stan – ideje i saveti

kako urediti mali stan - ideje i saveti

  • S obzirom da je mali prostor, treba vam dosta polica. Bolje je da bude više zatvorenih kako biste tu mogli da odlažete stvari. Najbolje rešenje kada su ormani u pitanju, jesu ugradni plakari, oni vam neće oduzimati prostor, a možete dosta svakojakih stvari odložiti u njega.
  • Nameštaj – nabolje rešenje jeste nameštaj na rasklapanje. S obzirom da je u većini malih stanova dnevna soba u stvari i spavaća soba, opredelite se za neki klik-klak ležaj ili za ugaonu garnituru na rasklapanje. Ukoliko vam je potrebno više prostora za sedenje, to možete rešti tako što ćete nameštaj upotpuniti tabureom. On ne zauzima puno mesta i uvek ga lako možete pomerati.
  • U malim stanovima u kuhinjama možda nećete imati mesta za sto i stolice. Kako najčešće ne postoji ni posebno izdvojena trpezarija, najbolje je da odvojite jedan deo stana i stavite sto koji neće biti preveliki, i koji će predstavljati na neki način kuhinjsko trpezarijski sto. U zavisnosti od toga kakva vam je koncepcija kunjinje, možete u nju postaviti mali klik- klak sto koji se prišrafi uz zid sa jedne strane. On ne zauzima gotovo ni malo prostora, a po potrebi samo podignete ploču stola. Ona može da posluži kao radna površina.

kako urediti mali stan – ideje i saveti

kako urediti mali stan - ideje i saveti

  • Elemeniti u kuhinji neka budu zatvoreni – dosta zatvorenih polica i fijoka. Trudite se da iskoristite svaki delić prostora – neka vam šporet bude manjih dimenzija, frižider i zamrzivač neka budu u jednom, radna ploča neka vam ne bude preširoka. Ukoliko je kuhinja u sklopu dnevne sobe, možete je odvojiti šankom. On predstavlja neku vrstu zida, a opet, ploču šanka možete koristiti kao sto.
  • Sa kupatilom nemojte mnogo eksperimentisati – najbolje je da sve bude u beloj boji. Imajte na umu da u kupatilo morate imati sve potrebno, te stoga možete umesto kade imati tuš kabinu, manju veš mašinu, manji lavabo..
  • U malim stanovima dobro je koristiti visinu – dakle, iskoristite zidove za police, ali vodite računa da ne zatvorite prostor previše. Izbegavajte mnogo detalja .

kako urediti mali stan – ideje i saveti

kako urediti mali stan - ideje i saveti

  • Ukoliko vam prostor dozvoljava, dnevnu sobu možete pregraditi gipsanim zidom i na taj način sebi omogućiti i spavaću sobu. Naravno, ovo rešenje dolazi u obzir samo ako na taj način dobijate dve prostorije koje mogu, zbog svojih dimenzija, poslužiti svrsi.

 

By | 2013-08-25T20:48:34+00:00 24 децембра, 2012|Uređenje kuće|0 Comments

Leave A Comment