Kako uvesti red u kuhinju – Uredjenje kuhinje
Kuhinja je srce svakog doma. Prostorija u kojoj se jede, kuva, zabavlja ili provodi vreme sa dragim ljudima. Međutim, svako ko je bar jednom ušao u kuhinju zna koliko je teško održati je urednom. Dovoljno je da spremite samo jedan obrok pa da od uglancanog mesta dobijete haotičan prostor koji izgleda kao da je kroz njega prošao uragan.
Olakšajte sebi boravak u kuhinji uz naše savete:
- Očistite radnu ploču i na njoj držite samo one stvari koje svakodnevno koristite.
- Sklonite ili izbacite iz kuhinje sve što niste upotrebili poslednjih godinu dana.
- Otarasite se viška plastičnih posuda, flaša, tegli, starih sunđera i krpa.
- Bacite proizvode kojima je istekao rok upotrebe (pudinzi, začini, testenine, sirće itd.).
- Neka stvari i proizvodi koje najčešće upotrebljavate budu u visini vaših očiju.
- Kuhinjski elementi iznad i ispod radne površine su mesta na kojima treba da se čuva ono što koristite dok pripremate obrok (posude, mutilice, daske za sečenje, začine, noževe).
- Ispod ili iznad šporeta treba da stoje tiganji, šerpe, plehovi ili kalupi za pečenje.
- Teglice sa začinima i rinfuznim proizvodima čuvajte na jednom mestu a one koje najviše koristite čuvajte u prvom redu (većina sušenih začina izgubi svoj ukus nakon 6 meseci od otvaranja).
- Ukoliko imate dovoljno novca nabavite specijalne kuhinjske dodatke za odlaganje i organizovanje stvari.
- Na nižim policama čuvajte papirne proizvode kao što su salvete, ubrusi i tanjiri.
- Teške stvari poput paketa sa vodom ili sokovima držite na podu, donjoj polici ili ih pomerite u neku drugu prostoriju.
- Ukoliko ste prinuđeni da u kuhinju smestite i kantu za smeće, neka to bude tako da se ne saplićete o nju, držite je poklopljenu a na njeno dno stavite malo sode bikarbone kako biste sprečili neprijatne mirise.
- Jednom nedeljno obratite pažnju na rokove trajanja proizvoda koji se nalaze u frižideru.
- Barem jednom mesečno očistite frižider od tragova hrane.
- Namirnice rasporedite po grupama: napici, mlečni, mesni proizvodi, namazi, voće, povrće, gotova hrana…
- Namirnice čuvajte u posudama koje ne propuštaju vazduh.
- Produžite rok trajanja povrću tako sto ćete ga uviti u stare novine ili krpe.