Kako se brzo i lako može postaviti očaravajuća uskršnja trpeza?

Prolećna čarolija i praznici nam polako stižu. To automatski znači da boje, mirisi i ukusi počinju da dobijaju onu prepoznatljivu i blistavu notu, notu obojenu kreacijom inspiracije i mašte.

Svako prijateljsko, porodično ili možda poslovno okupljanje, bilo das u u prirodi ili u zatvorenom prostoru, može biti prava prilika za “dokazivanje” i donosi vam sve one slatke muke pri izboru savršene postavke trpeze, one koja će svojim šarmom i pozitivnom energijom sve prisutne ostaviti bez daha.

Danas vam predstavljamo nekoliko prelepih kombinacija postavke trpezarijskog stola, pogodnih za sve varijante prolećnog druženja. Iskoristite ih za vašu verziju stilski aranžirane trpeze, igrajte se i kombinujte detaljima. Pokrenite i inspirišite sva vaša čula.

“Crveno – Plava” postavka
Crveno plava postavka
Ovakva varijanta crveno – plave uskršnje konotacije može da ima vrlo upečatjiv i jedinstven izgled. Crveno jaje i cvet lale iste boje postaviti na svaku poziciju za stolom ponaosob. Takođe, kombinacija jednobojnog plavog tanjira, postavljenog između dva crvena tanjira sa printom, može učiniti da sama pozicija “iskoči” i bude u centralnom fokusu. Ukoliko želite da cela kompozicija bude maksimalno efektna, postavite diskretnu karticu sa imenom osobe na najmanji tanjir, kao i pažljivo odabrano uskršnje jaje do samog cveta.

Savet urednika: Ukoliko želite da ofarbate vaša jaja u suptilnu varijantu crvene boje, koristite nekoliko sastojaka koji će vašoj noti dati dozu autetntičnosti. Grubo naseckajte nekoliko komada cvekle (oko pola kilograma), stavite ih u šerpu i pomešajte sa 200ml vode, kašikom sirćeta i kašikom soli. Sačekajte da proključa, pokrijte i ostavite da se krčka oko 30 minuta. Ocedite tečnost koju ćete koristiti za farbanje jaja.

Postavka “U travi”
Uskrsnja dekoracija u travi
Ova zabavna varijanta trpeze kombinuje sve one sitnice koje predstavljaju Uskrs i proleće – pastelne boje, ispisivanje imena voljenih, ukus i miris slatkiša, kao i vedrinu sveže trave. Stavite celu postavku na svetlo plavi tanjir i uparite je sa cik-cak oivičenom belom salvetom koja naleže na njega. Za kraj, dodajte celoj “priči” pamučni stolnjak žute boje, koji će dati dodatni uskršnji pečat celoj kompoziciji.

„Slojevita“ trpeza
Uskrsnja dekoracija - slojevita trpeza
Dvoslojna postavka stola kombinovana sa gnezdima napunjenim uskršnjim jajima predstavlja jednostavnu, ali i vrlo efektnu postavku vaše trpeze. Dopunite smele boje ovakve kompozicije jednobojnim karticama za imena i salvetama ukrašenim printom uskršnjih jaja.

 “Uskršnji venac” trpeza
Uskrsnji venac

Napravite ovaj fenomenalni plavo-zeleni uskršnji venac tako što ćete povezati 30tak ofarbanih i precizno probušenih jaja. Da biste probušili jaje, prvo koristite šilo (ili šiljak za led) i probijte ljusku jajeta tako da ima otvore na oba kraja. Zatim nežno gurnite štapić koji se koristi za ražnjiće kroz njega i napravite rupu duž celog jajeta. Vodite računa da se pravilno razdvoje belance i žumance. Zatim uzmite iglu za kožu, kao i usku traku i njima počnite da spajate sva probušena jaja, kako biste sklopili ovu nezaboravnu uskršnju postavku za ručavanje.

“Uskršnja činija” postavka
Uskršnja činija - postavka
Za tili čas napravite fenomenalnu postavku vaše trpeze, tako što ćete veliku činiju napuniti sa uskršnjom travom, farbanim jajima i slatkišima u obliku istih. Ovakva kompozicija će vašem trpezarijskom stolu dati jednostavan prolećni šmek.

“Zeleno – ljubičasta” trpeza
Uskršnja trpeza
Rasporedite vašu uskršnju trpezu prateći ovu zeleno-ljubičastu šemu koja podrazumeva naglasak na svežem kao savršenim sinonimom za proleće. Ukrasite bele salvete atraktivnim povrćem, poput rotkve ili šargarepe i povežite ih vezicom ili kanapom. Stavite sveže cveće u vazu ili stavite saksijice sa cvećem na sto umesto njih (radi lakšeg dekorisanja). Kao jednostavnu postavku trpeze stavite braon i bela kuvana jaja na listove zelene salate ili kupusa, pa sve zajedno u kinesku plitku činiju. Učinite prizor raznovrsnijim tako što ćete koristiti i druga nežno dekorisana jaja, dodatni “zeleniš” koji imate u kući ili možda kupovna čokoladna jaja u foliji.

Koju god opciju se odlučite da izaberete, potrudite se da u nju unesete barem neku sitnicu ili detalj koji predstavlja iskru vaše inspiracije i prolećne emocije.

Prijatno i srećni nastupajući praznici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *