Živeti u gradu predstavlja veliku privilegiju. Bliži ste radnom mestu, ali i kulturnim događajima, kao i velikim šetalištima i parkovima. Međutim, nema svako tu mogućnost da uživa u komforu i prostranim domovima. Većina ljudi pronađe svoj mir u manjim stanovima, kao što su potkrovlja.

Potkrovlja se mogu urediti da odišu posebnim šarmom i toplinom, pa često predstavljaju i najprivlačnije delove stambene jedinice. Ušuškana na poslednjem spratu višespratnice, potkrovlja deluju posebno i magično na svakoga ko poželi da tu stanuje.

Uz dobro planiranje i adekvatno uređenje, svi problemi koji se mogu javiti u potkrovlju mogu se urediti i postati vaš mali idilični raj. U daljem tekstu, osvrnućemo se na postupke uređenja samo vašeg mesta pod suncem.

Prvi korak uređenja – izolacija krova i zamena krovnih prozora

Nekadašnji nedostaci potkrovlja su uglavnom bili prekretnica u donošenju odluke za život u njima. Prvo šta nam padne na pamet pri pomisli života u potkrovlju je loša izolacija krova i prozora, pa se uglavnom dešavaju prokišnjavanja, curenja ili nemogućnost da prostorije zagrejete ili rashladite. Iz tog razloga, postavljanje izolacije i zamene dotrajalih krovnih prozora je nešto što morate uraditi. Pregledajte detaljno stanje krova i zatvorite sve otvore gde vazduh prolazi. Ukoliko želite topliji ambijent, možete i odraditi spuštene plafone u pojedinim prostorijama ili preurediti grede koje će doprineti luksuznijem izgledu vašeg doma.

Velika prednost potkrovlja su ta što su ona dobro osvetljena i prozračna, pa će vas boravak u ovom prostoru uvek ispunjavati dodatnom pozitivnom energijom. 

Postavite ormare i police u uglovima prostorija

Uglovi potkrovlja su nešto niži i kao takvi nisu previše upotrebljivi. Međutim, i njih možete iskoristiti i to ugradnjom odgovarajućeg nameštaja, kao što su police za knjige ili ormari urađeni po meri. Na taj način, iskoristićete svaki centimetar vašeg doma. 

Bezbednost pre svega – ugradite sigurnosna vrata

Mir i bezbednost vas i vaših najdražih je prioritet. Prilikom uređenja stambenog objekta, obratite pažnju na izbor odgovarajućih sigurnosnih vrata.

Sigurnosna vrata se mogu izraditi od različitih materijala i boja, po vašoj želji, tako da neće remetiti koncepciju enterijera, a vi ćete moći da se opustite i uživate u kvalitetnom vremenu sa vašom porodicom ili prijateljima. 

Na ugradnju sigurnosnih vrata posmatrajte kao na dobro isplativu investiciju, jer ćete imati miran san i bićete spokojni čak i kada vaši ukućani budu sami u stanu. 

Za kvalitetan stan – uredite i kvalitetan pod

Oko restauracije podova i parketa, najbolje je da se posavetujete sa stručnim licima. Oni će izvršiti analizu stanja parketa i utvrditi da li se može srediti ili ga je potrebno potpuno zameniti. Ovaj korak je posebno važan, jer se u starom drvenom parketu nalaze larve mnogih buba i insekata, koje vam mogu napraviti velike probleme. 

Prilikom uređenja podova, možete birati između drvenih površina, parketa ili brodskog poda koji će uneti dozu svežine. 

A za veoma visoke plafone – najbolje rešenje je postavljanje galerije i stepenica za potkrovlje

Ukoliko imate uslova, obavezno postavite galeriju, koja će postati najomiljeniji kutak u kući. Nju možete koristiti za spavanje, napraviti samo svoj prostor za čitanje ili kao malu kancelariju odakle možete raditi. Na taj način dobijate dodatnu površinu u stanu, a vaš dom će izgledati kao iz časopisa. Kako su galerije otvorene prostorije, postavite i odgovarajuće stepenice za vaše potkrovlje

Izrada stepenica za potkrovlje može biti idealan način da pokažete svoju kreativnost – možete ih postaviti u vidu merdevina ili spirala sa zanimljivim rukohvatima. Prilikom uređenja, obratite pažnju da se materijal stepenica poklapa sa enterijerom vašeg doma i da svojim položajem ne remete funkcije ostalih prostorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *