Bilo da prvi put radite izolaciju na kući, ili je renovirate, jasno je da razmišlajte o materijalu koji bi bio idelan za tako nešto. Stiropor je jedan od najboljih toplotnih izolatora, pa je neretko među prvima kada je reč o izolaciji.

U vrhu liste je i zbog svoje pristupačne cena, kao i lakog rukovanja. Međutim, jedno vreme, u periodu od 2017. do 2019. godine stiropor je bio zabranjen, zbog hemijskih svojstava, koja su mu omogućavala ugradnju samo na prizemnim objektima. Međutim, odluka je promenjena i Pravilnikom o bezbednosti stiropor može da se koristi kao izolator i na visokim zgradama. I zaista, praksa pokazuje, da se većina izvođača opredeljuje upravo za ovaj vid izolacije.

U čemu je posebnost stiropora

Ono što je karakteristično za stiropor jeste da je veoma dobar toplotni izolator. To jeste zahvaljujući vazduhu koji se nalazi u zatvorenim ćelijama i na taj način čuva energiju. Zbog toga je stiropor dobar izbor kada je reč o spoljašnjoj izolaciji. Za nju se on najčešće i preporučuje. Za unutrašnju izolaciju stiroporom neophodno je angažovanje stručnog lica, koji će napraviti proračun kako da se stiropor što pravilnije i adekvatnije iskoristi. U suprotnom rizikujete da se vlaga ne odvede na pravi način i tako dobijete ne samo lošu izolaciju, već i vremenom uništene zidove. Zbog svojstva stiropora nije pogodno da se koristi kod drvenih zidova i onih od naboja, jer će tako vlažni vazduh koji struji ulaziti u samu izolaciju čineći je vlažnom. Tako može i zid da se ovlaži i da se smanji otpornost samog izolacionog materijala, tačnije stiropora.

Šta je važno kod ugradnje stiropora

Osnovna prednost stiropora je što ne trune i ne propada. Zbog toga je važna dobra ugradnja izolacije. Samo u slučaju dobre ugradnje, stiropor vremenom neće propadati i menjati se. Da biste mu obezbedili što duži životni vek važno ga je dobro pokriti i zaštititi. Čak i pre ugradnje čuvajte ga dalje od sunčeve svetlosti. Ona ga neće uništiti, ali će usled dejstva sunčevih zraka promeniti boju u žuto. Osim toga stiropor spada u ekonomičnija rešenja kada je u pitanju termoizolacija. Ali to ne znači da treba da štedite na debljini stiropora. Važi nepisano pravilo da što je izolacija deblja, to je kuća zimi toplija, a leti hladnija. Samim tim znači i uštedu električne energije koja se troši za grejanje, tačnije rashlađivanje. Vidite u skladu sa finasijskim mogućnostima koliko debelu izolaciju možete da priuštite. Naravno, ne treba ni preterivati, jer i zidovi sami po sebi imaju određenu vrstu izolacije. U svakom slučaju bolje da u startu odvojite novac za nešto deblju izolaciju, nego za onu najtanju, jer će vas drugi put sve duplo više koštati. Za ugradnju termoizolacije bilo bi poželjno da angažujete iskusne majstore, koji znaju kako da izbegnu određene neprijatnosti koje se mogu pojaviti u budućnosti. Jedna od njih je buđ. I to buđ koja nastaje na spojevima fasade i plafona ili cokle i fasade. Nastanku buđi prethodi nastanak toplotnog mosta na spojevima različitih materijala. Zbog toga je važno zanti kako izbeđi toplotne mostove i stiroporu obezbediti što duži životni vek. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *