Šta prvo pomislite kada se kaže „ulazna vrata“? Na bezbednost? Na upečatljivost u estetskom smislu? Na uštedu energije? Svima su ulazna vrata jasna asocijacija na kuću i na veoma važan detalj koji je neophodan u svakom smislu.

To nije bez razloga i prilikom odabira i kupovine treba biti veoma pažljiv. Koji materijal odabrati, kakav treba da bude okov, brava je najvažnija, zar ne?  Toliko je pitanja koja u glavi onog ko nije upućen samo mogu napraviti pometnju. Zato nam trebaju neke osnovne informacije o tome na šta treba obratiti posebnu pažnju kada su ulazna vrata u pitanju.

Ulazna vrata se razlikuju po vrsti materijala od kog su napravljena 

Nekada je materijal od koga su se pravila ulazna vrata bio drvo – i ta vrata su mogla izgledati vrlo raskošno i onako kako zaslužuje centralni deo spoljašnjosti jedne kuće. Međutim, sigurno ste nekad videli drvena ulazna vrata koja deluju izgrebano. Ne samo da deluju, već i jesu. Naime, drvo kao materijal je osetljivo na spoljne uticaje – ako nisu natkrivena i na neki način zaštićena, na ulazna vrata će uticati svaka kiša, vetar, grad, sneg, mraz, a isto tako i jako sunce.

Sve to čini da ona menjaju svoj izgled, da blede i da im je potrebno redovno održavanje u vidu redovnog lakiranja i premazivanja zaštitnim slojevima. Usled svih tih nedostataka i u potrazi za nešto izdržljivijim materijalima, došlo je do pojave ulaznih vrata od pvc-a i aluminijuma. Aluminijumska vrata se, recimo, koriste kao ulazna vrata za zgrade.

Aluminijumska vrata za poslovne prostore i stambene zgrade

Aluminijum je kao materijal poznat po tome što je izdržljiv, naročito kada su u pitanju velike dimenzije koje treba pokriti prozorom ili vratima. Garažna vrata, uzmimo kao primer, najkvalitetnija su kada se prave od aluminijuma. Isto tako se kao ulazna vrata koriste u zgradama, gde je frekvencija veća nego kada je kuća u pitanju. Dakle, izdržljivost i dugortajnost su osobine koje ih čine privlačnim za takve situacije, a cena, iako viša nego kod ostalih vrsta, ipak na kraju isplativa.

Pvc vrata – pobednik kada želimo zlatnu sredinu

Mnoge kupovine se svode na to da nam nešto dugo traje, da nije skupo, da je lepo, i tako dalje. Kada takvo nešto tražimo prilikom odabira ulaznih vrata, odgovor prodavaca na to biće – vc ulazna vrata. Pvc je kao materijal dominantan na tržištu koji je u jednom trenutku preuzeo primat, i ako se osvrnemo na pitanja s početka teksta, ova vrsta vrata odgovaraju na sve to. Otporna su na sve vremenske prilike koje podrazumevaju stvaranje vlage i buđi, kao i na stvaranje rđe.

Zato su odličan izbor za ona ulazna vrata koja su pod direktnim uticajem kiše, snega i visokih i niskih temperatura, odnosno promenama temperature. Ipak, u pogledu jedne stavke zaostaju, a to je njihova jačina. Ona je odgovarajuća kada je u pitanju sonovni nivo bezbednosti, ali kada je potrebna dodatna zaštita kod, na primer, poslovnih objekata, onda su aluminijumska u blagoj prednosti. I da ipak završimo pozitivnim tonom – to što pvc vrata ne treba ništa posebno održavati, činjenica je koja će pobrati brojne simpatije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *