Uređenje dečije sobe – ideje i saveti

Uređenje dečije sobe je izuzetno kreativan i zanimljiv deo pri opremanju vašeg doma. Naravno, kada se bira način na koji ćete srediti sobu i odabrati nameštaj za dečiju sobu, uglavnom se pravi razlika između soba za dečake i soba za devojčice. Ako je soba zajednička, ona svakako treba biti adekvatna za oba deteta. Različit uzrast deteta zahteva i različite koncepcije za uređenje dečije sobe, kako estetski, tako i funkcionalno. Vratite se u detinjstvo i svojim idejama učinite da vaše dete dobije kutak u kome će uživati. Nekoliko naših ideja za uređenje dečije sobe može vam biti od pomoći.

Dečija soba u pastelnim nijansama

Česta preporuka za uređenje dečije sobe jesu pastelne boje. Ne preporučuje se kombinovanje više od dve do tri boje, jer u suprotnom efekat neće biti odgovarajući. Zelena ili plava za dečake a roze, ljubičasta ili žuta za devojčice učiniće njihov kutak veoma prijatnim. Dobra ideja jeste zid u jednoj boji, dok nameštaj i detalji sa šarama mogu biti pravi vizuelni pogodak.

 Uređenje dečije sobe - ideje i saveti

Soba za devojčice

U sobama za devojčice često preovladava roze boja. Jednostavni detalji, tepisi, zavese i zidovi u roze boji biće pravi raj za svaku devojčicu. Nežni roze tonovi učiniće malu sobu vizuelno većom.

Uređenje dečije sobe - ideje i saveti

Soba za dečake

Plava boja je najčešći izbor za svakog dečaka. Uredite sobu tako da ona bude originalna i drugačija. Osim neophodnih delova nameštaja, neka  sadrži predmete i motive onoga što vaše dete voli i onoga  što mu je glavna zanimacija.

Uređenje dečije sobe - ideje i saveti

Malo dečije carstvo

Jednostavan pod i neutralna boja zida mogu postići pravi efekat uz adekvatan nameštaj. Stavite na zidove nekoliko polica koje mogu poslužiti za odlaganje igračaka. S obzirom da je zid jednobojan, možete odabrati šareni tepih. Kreveti sa fiokom odličan su način da održite sobu urednom.

Uređenje dečije sobe - ideje i saveti

Ako je nameštaj za dečiju sobu jednostavan, onda akcenat može biti na detaljima i zidovima. Za dečije sobe možete odabrati i zidne nalepnice tzv. stikere. Umesto tapeta ili šarenih zidova, nalepite stikere na zid. Oni mogu biti različitih tema i motiva. Nisu skupe, lako se lepe, a ako se odlučite za neku promenu vrlo lako ćete ih skinuti.

Kada opremate dečiju sobu, znajte da su vam mogućnosti mnogobrojne, od odabira nameštaja do odabira detalja. Zavese, lusteri, ormarići, jastuci i mnogi drugi detalji danas su posebno dizajnirani za dečje sobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *