Za vreme zimskih dana nikako ne smete zapustiti biljke u vašem domu. Osim što naš životni prostor čine lepšim i skladnijim, biljke uzimaju iz vazduha ugljen dioksid i ispuštaju nove količine kiseonika. Biljkama treba posebna nega, a uz malo vremena i malo strpljenja lako ćete zadovoljiti njihove potrebe. Pružite im samo malo pažnje i napravite u vašem domu svoju zelenu oazu u kojoj ćete uživati.

 

 

 

 

 

 

S obzirom da tokom zimskog perioda biljke dosta propadaju, mi vam dajemo nekoliko saveta kako biste to sprečili:

Najpre, svaka biljka mora da ima odgovarajuće mesto u prostoriji. Biljke uglavnom traže dosta svetlosti i zato je najbolje da se nalaze u blizini prozora. Vodite računa o tome da postoje i vrste biljaka koje su osetljivije, zbog čega im izlaganje jačoj svetlosti neće prijati.

Saksija u koju biljku sadite treba da bude odgovarajuća. Biljka pušta koren i za njega treba da ima dovoljno prostora u saksiji. Vodite računa da saksija ne bude prevelika jer će onda biljka svoj napredak usmeriti na koren i neće napredovati u visini. Zemlja koju koristite neka bude kvalitetna. Pravilo je da se u zimskim mesecima biljka ne presađuje, ali ukoliko za tim ima potrebe onda koristite novu zemlju. Pravilo je da pri svakom presađivanju saksija ne bude veća od 2 do 3 centimetra. Biljke treba redovno đubriti, mada se u zimskim mesecima to preporučuje samo za biljke koje cvetaju zimi (kao što su npr. kamelije i božićna zvezda) i za one koje cvetaju tokom cele godine (kao npr. ljubičice).

Količina vode koju ćete koristiti za zalivanje zavisi od više faktora kao što su količina svetlosti, veličina saksije,vrsta biljke…Najbolje je da to sami  procenite tako što ćete pipnuti zemlju i utvrditi koliko je zemlja vlažna, odnosno suva. Ukoliko je u prostoru temperatura viša, onda biljku zalivajte češće.  Više vode će trebati i biljkama koje zimi cvetaju i onima koje cvetaju tokom cele godine. Vodite računa i o načinu zalivanje – kod biljaka od čije gustine lišća ne vidite tlo, vodu sipajte u tacnu. Preporuka je da voda za zalivanje malo odstoji.

Da li će neka biljka uspeti da opstane, veoma zavisi i od temperature. Svaka vrsta ima određenu potrebu kada je u pitanju nivo toplote, ali smatra se da je neka optimalna temperatura oko 20 stepeni.  Nikada nemojte izlagati biljku naglim promenama temperature, već kada zimi otvarate prozor, biljku pomerite od hladnog strujanja vazduha. Takodje, nikada nemojte držati biljku blizu radijatora.

Listove biljke možete s vremena na vreme osvežiti, tako što ćete lagano raspršiti vodu po listovima, a u vodu  možete dodati  biljnu prehranu. Da biste skinuli prašinu sa biljke, nakvasite malo vate i lagano prebrišite listove. Za visoki sjaj biljke, na listove možete naprskati sprej za sjaj listova, čime ćete ublažiti i količinu prašine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *