Ukoliko čitate ovaj tekst sigurno razmišljate o tome da svom kupatilu date novi izgled. Bez obzira da li ste se odlučili za potpuno renoviranje ili samo delimično pre samog početka važno je da imate zamisao kako bi vaše kupatilo trebalo da izgleda. 

Podne pločice-stavka broj jedan

Kada kažemo delimično renoviranje, to može da znači da su vaše zidne pločice u dobrom stanju, ali želite da promenite samo podne, koje su dotrajale i popucale. Ovde imate dve opcije, da razbijete sve stare podne pločice i postavite nove, ili da preko starih lepite nove podne pločice. Kako se kupatilo obično renovira jednom u 20 godina, savet je da ipak ne lepite pločice jedne preko drugih, jer će vas u sledećem renoviranju sačekati i jedne i druge. Kada birate podne pločice ne bi trebalo da štedite, jer su one najviše na udaru. Najpre zbog toga jer se po njima krećemo,a potom što je vrlo verovatno da će nam nekada nešto od stvari pasti na njih. Tako rizikujemo njihovo razbijanje. Savet je da birate granitne podne pločice, koje su nešto otpornije. Takođe, vodite računa i o protivkliznom faktoru. Birajte reljefnije pločice koje na sebi imaju oznaku od R9 do R13. Za pod nikako ne uzimajte zidne pločice, koje su osteljivije i obično sjajnije, a samim tim i klizavije. Ukoliko je vaše kupatilo malo, birajte pločice manjih ili standardnih dimenzija. Ukoliko je veliko, većih. Podne pločice vrlo tamnih boja izbegavajte jer se na njima vide tragovi kamenca. Bele sanitarije dobro se kombinuju sa pločicama u zelene, žute ili plave boje. Ako, pak, birate smirenije tonove pločica, neutralne, onda dekoracijom razbijte monotoniju.

Slavine za lavabo-stavka broj dva

Slavine za lavabo trebalo bi da birate tek kada se postave pločice i kada steknete utisak kako novo kupatilo izgleda. Na tržištu postoji veliki izbor slavina za lavabo, pa se odabir prave može učiniti teškom. Prilikom izbora treba imati u vidu da su slavine završna točka i da bi trebalo da se uklapaju u čitav enterijer. Ukoliko je vaš izbor enterijera minimalizam, onda bi i slavina svojim jednostavnim obrisima trebalo da prati izgled kupatila. Slavine za lavabo u tradicionalnom stilu, idu za klasična i kupatila urađena u retro stilu. Takođe prilikom izbora slavine za lavabo, morate voditi računa i o izgledu kade i samog lavaboa. Najčešće sami proizvođači grupišu proizvode, pa tako uz kadu i lavabo izgrade i propratne slavine. U tom slučaju izbor će vam biti olakšan. Za porodice koje imaju puno članova i gde je protok ljudi velik savetuju se slavine za lavabo koje se što manje dodiruju ili se pale jednim potezom. 

Wc šolje-stavka tri

Wc šolje nisu skupe, lake su za zamenu i često su na spisku kada renoviramo kupatilo. Bilo da su vaš izbor porcelanske ili keramičke šolje, bilo bi dobro da oblik šolje bude istih obrisa kao lavaboa i bidea. Sve popularnije su konzolne wc šolje. One su i nešto skuplje, ali vam omogućavaju da šolja bude odvojena od poda i da lakše možete da čistite kupatilo. One nemaju cev koja ide do vodokotlića, pa samim tim štede prostor. Nemaju ni odvod u podu, već u zidu. Odlične su za mala kupatila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *