Ukoliko čitate ovaj tekst, onda znači da vam se upravo to i desilo. Pitanje je samo da li je podna ili zidna pločica. Iako su podne pločice češće na udaru, zbog (is)padanja teških stvari na njih, habanja, nisu retke ni situacije da puknu i zidne pločice u kupatilu, često zbog sleganja zgrade, dotrajalih cevi, izloženosti pritisku.

Bilo kako bilo, pukla vam je jedna ili dve pločice, a keramičaru se ne isplati da zbog toga dolazi kod vas. Vama se nikako ne isplati da menjate ceo pod ili zid. Šta možete sami da uradite? Najpre da nabavite dobre rukavice, a ne bi bilo loše ni oči da zaštitite, pa makar i običnim naočarima.

U ulozi keramičara

Puknutoj pločici u kupatilu prilazite izokola. Najpre špahtlom ili nekim strugačem skinite, tačnije izdubite fugu. Tako ćete osloboditi pločicu koja je bila vezana za ostale i smanjiti rizik oštećenja. Kada ste omogućili pristup pločici, nezavisno od ostalih, najbolje bi bilo da stavite peškir ili krpu preko te pločice i polako počnete čekićem da razbijate. Za brže razbijanje, ne bi bilo loše da bušilicom na par mesta izbušite pločicu, jer ćete tako ubrzati njeno raspadanje. Na kraju, uklonite deo po deo pločice. Kada to završite, računajte da ste teži deo posla uradili.

U ulozi čistačice

Sada sledi grebanje lepka koji je vezivao pločicu za podlogu. On je sada suv i težak za skidanje, pa se savetuje da čekićem i dletom skinete ostatke lepka, ali i komadića pločica ako su ostali. Kada to završite, očistite sve ostatke, a ne bi bilo loše da usisate sitnu prašinu, kako bi novi lepak što bolje prionuo.

Postavljanje i  fugovanje nove pločice 

Imate u rezervi iste pločice za kupatilo, bravo za vas! Ako, pak, nemate, onda pokušajte da pronađete sličnu u prodavnici keramike, jer retko kada ćete moći da pronađete istu. Pod pretpostavkom da već držite pločicu u rukama, prethodno gletaricom nanestite lepak na podlogu, ali i na pločicu. Okolo stavite krstiće (žabice) kako biste je fizički odvojili od ostalih pločica i omogućili da se uklopi ravno. Libelom uvek kontrolišite da li je sve u ravni. Lepak koji štrči uklonite. Sačekajte jedan ceo dan da se osuši, pa tek onda možete da fugujete. Ovo vreme je potrebo da prođe kako bi isparila voda iz lepka. U suprotnom, ako požurite i isfugujte ranije, najverovatnije će vam fuga promeniti boju.

Koliko je do nas – kako negovati pločice za kupatilo

Možda pojedini misle kako je sad kasno za savete, ali nakon posla koji ste uradili, verovatno ne biste želeli da ga ponavljate bar još neko vreme. Možda zvuči naivno, ali za dug životni vek pločica u kupatilu važno je njihovo održavanje. Preporučuje se da kada god možete, a poželjno je svakodnevno, pločice brišete krpom natopljenom vodom, a potom isušite suvom krpom. Tako ćete izbeći da se skori prljavština i stvori buđ i kamenac koji su neretko vidljivi i golim okom. Izbegavajte varikinu, sonu kisleinu i druga jaka sredstva jer ona mogu da oštete površinu pločica. Za održavanje fuga koristite blagi rastvor vode i deterdženta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *