S obzirom da su gradovi mnogo topliji od seoskih mesta to znači da možete gajiti hranu tokom cele godine ili bar eksperimentisati sa produženim periodom uzgajanja i konzumiranja.

Jedna od mnogih prednosti vaše vlastite prozorske bašte je što tačno znate koje ste useve koristili i da li ste ih uzgajali na ispravan način. Vi imate potpunu kontrolu, od semena do kuhinjskog stola.

Ipak, kako je sredina leta a bašte i pijace počinju da se prazne, vreme je da se plan B u uključi u pogon – zasaditi brzo-rastuće salate u saksijama u svom domu koje ćete koristiti  i nakon sezone.

Možda mislite da na vašim prozorima ne može da raste dovoljno sveže hrane i da ona neće moći da se koristi, ali niste u pravu. Možete se radovati stalnom prinosu tokom zime u vidu dodataka za sendvič ili salatu  – ako počnete sada i zasejete još dve ili tri serije do prvog snega.

Vaše prvo mini zelje može biti spremno za jelo već u nekoliko nedelja, bebi salata ostavlja se malo duže jer joj je potrebno duže vreme da naraste.

Vrtni centri i katalozi semena mogu vam ponuditi briljantan izbor semena  za ovaj posao. Početnici obično počinju sa jednim ili dva paketa različitih smeša salata. Kontinental mešavine obično sadrže cikoriju, endiviju i neki list salate a orijentalne mešavine uglavnom sadrže kineski kupus i više vrsta lišća senfa. Takođe ćete naći smeše posebno pravljene za gajenje u zimskom periodu.

Kako zasejati? Tri četvrtine saksije napunite višenamenskim kompostom*, seme posuti tanko i ravnomerno po celoj površini, a zatim ih lagano ugurati u zemlju pomoću vrha olovke tako da budu jedva ukopani i lagano zaliti vodom. Držite ih na svetlom mestu ali ih sklonite od jakog podnevnog sunca. Kada sadnice izađu na površinu, skratite one najveće a ostale ostavite da rastu.

Vaše biljke će biti potpuno sveže, zdrave i bez pesticida.

Moja ukupna ušteda je oko 12.300 dinara za više od četiri meseca, a procenjujem da tokom godine možete uštedeti oko 30.000 din. ukoliko gajite svoju vlastitu hranu na svim mogućim mestima u kući.

*Kompost, poznat kao „braun đubrivo“, predstavlja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem. Koristi se u vrtlarstvu, hortikulturi i agrokulturi kao poboljšivač zemljišta i đubrivo. Takođe se koristi za kontrolu erozije, poboljšivač zemljišta i potoka, konstrukciju močvara i kao prekrivač deponija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *