Brojne su neprijatnosti koje mogu da vas snađu usled neredovnog servisiranja klime. Redovan servis klime, iako vam na prvi pogled može delovati kao dodatan trošak koji niste voljni da date, ipak neredovno servisiranje klime može više da vas košta na duže staze. Redovan servis klime je nešto što mora da vam pređe u naviku od trenutka kada kupite ovaj uređaj, budući da se ta praksa odražava na više frontova. Hajde da pogledamo koji su to benefiti redovnog servisa klime. 

Čistoća vazduha u prostoru

Činjenica je da je prašina uvek prisutna u prostoru. Kada je reč o klimi koja ima unutrašnju jedinicu, lako je da se prašina zavuče u nju. Sad, zamislite količinu prašine u unutrašnjoj jedinici vaše klime ako se ne čisti redovno. Nataložena prašina postaje nečistoća čije čestice dolaze nazad u vazduh koji udišete. Ovi higijenski razlozi su na prvom mestu zašto bi redovan servis klime morao da bude praksa svakog vlasnika klima uređaja. 

Efikasnost uređaja

Svakom uređaju je potrebno održavanje kako bi bolje radilo. Zamislite da ne održavate svoj automobil ili neki drugi uređaj koji frekventno koristite. Vremenom, vaša klima može smanjiti svoje performanse i ne hladiti, odnosno, ne grejati kako biste želeli. No, to može da se desi samo usled neredovnog servisa klime koji je uslov da bi vaša klima radila kao prvog dana kada ste je kupili. Servis klime podrazumeva da će majstori očistiti i proveriti svaki njen deo, zameniti dotrajale delove novim i proveriti na licu mesta da li je klima potpuno funkcionalna.

Štaviše, klima koja ne pokazuje dobre performanse ne može u potpunosti služiti svrsi. Zamislite klimu koja ne radi svoj posao, odnosno, ne hladi dovoljno kada je napolju prekomerno toplo i vama treba da se rashladite, ili u obrnutom slučaju, da se zagrejete. Onda vaša klima uzalud troši struju i plaćate visoke račune, a niste imali skoro nikakve koristi od nje. U funkcionalnom smislu, za vaše je dobro da svoju klimu redovno održavate kako bi na najbolji način služila svojoj svrsi. 

Dugotrajnost

Takođe, još jedan od razloga zašto je redovan servis klime imperativ. Sigurno ne biste želeli da dođete u situaciju da kupujete novi klima uređaj na svakih par godina. Ipak smatrate da ova investicija treba da bude trajna, a vaša klima da vas posluži dobro u dugom vremenskom periodu. Za to je ipak potrebno ispuniti određene uslove. Redovan servis klime joj produžava vek trajanja i možete biti sigurni da će vas vaša klima služiti u narednim godinama sasvim efikasno ako joj priuštite redovan servis jednom godišnje kako je preporučeno. 

Bolje sprečiti nego lečiti – predupredite troškove popravke

Važno je da svoju klimu održavate funkcionalnom jer vam se to isplati na više načina. Naime, klime koje se ne servisiraju redovno su sklone kvarovima, koji vas mogu mnogo više koštati nego sam servis klime. Odvojte budžet na godišnjem nivou koji zaista nije nepriuštiv i predupredite sve neprijatnosti vezane za kvar klime. Neki kvarovi čak mogu biti toliki da vam se jedino isplati kupovina novog klima uređaja.

A ta situacija vam se, sigurno, nikako ne isplati. Zato, ipak je uvek bolje sprečiti nego lečiti, odnosno, preventivno raditi veliki servis, preporučljivo svakog proleća, očistiti klimu i pripremiti je za dalji rad u punoj snazi i efikasnosti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *