Čišćenje veš mašine – Kako očistiti veš mašinu

Čišćenje veš mašine nije težak posao ali će smanjiti mogućnost pojave kvara i time joj produžiti vek. Mnogi danas ne bi mogli da zamisle život bez mašine za pranje veša. Ovaj uređaj olakšava posao i zato je potrebno da što duže i kvalitetnije radi. Izdvojite vreme za temeljno čišćenje veš mašine. Uradite ovaj posao sami brzo i jednostavno.

Fioka za prašak za veš je idealno mesto za bakterije i buđ. Vrlo često se dešava da se prašak stegne po obodima. Neka vaš prvi korak bude čišćenje ovog dela veš mašine. Skroz izvucite fioku i operite je pod mlazom vode. Ako se prljavština teško skida, napunite lavor toplom vodom i dodajte sirće ili deterdžent za sudove. Stavite fioku u lavor. Nakon sat-dva fioku dobro istrljajte sunđerom ili četkicom.

Obavezno očistite filter veš mašine. Svrha filtera jeste da prikupi sve one sitnice (poput komadića tkanine, dugmadi) koje bi mogle da zapuše veš mašinu. To je još jedno mesto gde se bakterije skupljaju zbog vlage i toplote. Zato redovno čistite filter kako biste sprečili mogući kvar.

Guma veš mašine. Ne zaboravite ni gumu koja se nalazi na vratima veš mašine jer se na njoj često nalaze šupljine koje zadržavaju višak vode i prljavštinu. Ovaj deo možete lako očistiti – naprskajte malo asepsola pa zatim obrišite ubrusom ili vlažnom krpom. Ako vam je lakše, gumu veš mašine možete očistiti i univerzalnim vlažnim maramicama.

Bubanj veš mašine. Čak i ako unutrašnjost vaše mašine izgleda čisto, verovatno to nije slučaj. Postoji mnogo pukotina i rupa koje su idealno mesto za bakterije. Rešenje za ovaj problem jeste da s vremena na vreme uključite praznu veš mašinu. Koristite sodu bikarbonu (250-500 gr), tablete za pranje sudova ili limuntus. Isključite opciju pretpranja i pokrenite pranje na 60-90 stepeni. Ovo bi trebalo da ukloni bakterije, neprijatne mirise i spreči pojavu kamenca.

Čišćenje veš mašine - Kako očistiti veš mašinu

Delove koji su zahvaćeni kamencem možete očistiti i tako što ćete četkicu umočiti u sirće, a zatim istrljati tu površinu. Poželjno je da pri pranju veša koristite i sredstva koja sprečavaju nastanak kamenca.

Da biste sprečili neprijatne mirise, nakon svakog pranja ostavite vrata veš mašine malo otvorena kako bi vazduh mogao da cirkuliše oko bubnja. Takođe, ne ostavljajte mokar veš predugo u veš mašini.

Koliko često čistiti veš mašinu? Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko često koristite veš mašinu. Ako je uključujete dva puta dnevno, svakako da ćete morati da vodite više računa u odnosu na nekoga ko je koristi dva puta nedeljno. U proseku, trebalo bi uraditi temeljno čišćenje veš mašine bar dva-tri puta godišnje.

Čišćenje veš mašine i nije tako zahtevan posao a prednosti su svakako mnogobrojne.

 

One Response

  1. Da li pranje masine sa kalcinisanom sodom tj.natrijum karbonatom moze naskoditi trudnici?
    Da li ce isparenja u toku pranja biti toksicna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *