Montažne kuće su u poslednjih petnaestak godina sve popularnije i polako preuzimaju primat u načinu gradnje. Ova vrsta objekata se ne pravi samo za stanovanje, već i u komercijalne svrhe, a u protekle tri godine smo mogli da vidimo da se pomoću montažnih profila mogu napraviti čak i velike zgrade, kao što su bolnice. 

Ono što mnoge odbija kada su montažne kuće u pitanju je predubeđenje da ako se odluče na ovaj način gradnje objekta, neće moći mnogo da utiču na dizajn jer su skoro svi ovakvi objekti tipski.

Činjenica je da se montažne kuće biraju iz kataloga i da se skoro svi delovi izrađuju u fabrici pre nego što se donesu na gradilište, ali, neke promene se ipak mogu izvršiti. 

Postoji mnogo različitih projekata

Kod nas su prvo počele da se grade male montažne kuće koje su služile kao vikendice ili letnje kuće. Zbog toga se verovatno kod većine ljudi usadilo mišljenje da ovi objekti ne mogu biti veliki, što nije tačno. 

Ako samo pogledate sajt neke firme koja pravi montažne kuće moći ćete da vidite mnogo različitih projekata. Osim onih jednostavnih koje su prikladnije za vikendice, u katalozima se mogu videti velike porodične kuće izuzetno atraktivnog izgleda i sa mnogo terasa i tremova. 

Za razliku od opšte prihvaćenog mišljenja, ovakvi objekti mogu biti spratni. Na kraju krajeva, nakon što je kuća gotova, slučajni prolaznik nikako neće moći da utvrdi da li je Vaša kuća montažna ili građena pomoću blokova i cigle, što dovoljno govori o tome koliko se ovaj način gradnje objekata razvio.

Da li montažne kuće mogu da imaju podrum?

Ono što mnoge zanima je da li montažne kuće mogu da imaju podrum? Naravno da mogu. Zapravo, da li će podrum postojati zavisi samo od želja investitora i terena i to nema nikakav uticaj na izgradnju objekta, jer se on montira na temelju. 

Ukoliko želite da imate podrum ili ukopanu garažu, pre nego što se sklopite dogovor o tome, trebalo bi da stručnjak iz građevinske firme pogleda uslove na terenu i objasni Vam da li je tako nešto moguće. Naravno, temelj i podrum ne mogu da se urade nasumično, već sve proračune prvo treba da uradi statičar i da odredi koja jačina armature i debljina potpornih zidova u podrumu može da izdrži težinu montažne kuće koju ste odabrali.

Montažne kuće po meri investitora

Iako je malo verovatno da ćete moći da nađete firmu koja će Vam ponuditi izgradnju montažne kuće po nekom posebnom projektu, jer to znači i izradu posebnih profila u fabrici, uvek možete prilagoditi neki projekat svojim potrebama. 

U svakoj firmi koja gradi montažne kuće rade i arhitekte koje će Vam pomoći da odaberete nacrt koji ćete moći malo da izmenite. Tako, na primer, uvek možete da promenite raspored prostorija u kući, vodeći računa o nosećim zidovima. 

Ako želite garažu, ili neki drugi pomoćni objekat koji nije predviđen originalnim nacrtom, a naslanja se na kuću, možete se dogovoriti sa arhitektom oko njihove izgradnje. Naravno, opet je potrebno da se pre svega izgradi odgovarajući temelj, ali i da postoje profili pomoću kojih će se izgraditi garaža, ostava ili letnja kuhinja kakvu želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *