Nekada možda nije bilo tako, ali danas se gotovo nijedan stan ili kuća ne može zamisliti bez spoljnih roletni. Kad je zima hladna, sa puno padavina i vetra – tu su roletne da zaštite stolariju i spreče dodatni gubitak toplote.

Leti, kada su dani vreli, a sunce neumoljivo peče, tu su roletne da pruže zaštitu od jake svetlosti, ali takođe i da uštedi energiju za hlađenje prostora.

Funkcionalnost roletni za prozore i vrata 

Najvažnije kada su roletne za prozore i vrata u pitanju jeste njihova funkcionalna strana. Dok su se u početku postavljale više iz estetskih razloga, danas je primarna njihova uloga u zaštiti stolarije i uštedi električne energije. Tome pogoduju materijali od kojih se prave danas, a to su uglavnom PVC ili aluminijum. Drvene roletne, kao i drvena stolarija predstavljaju napušteni trend, jer kao materijal drvo ne predstavlja tako dobru zaštitu, a još ga je potrebno često održavati jer je sklon brzom propadanju. 

Kako se odlučiti za vrstu roletni – alu ili pvc roletne za prozore i vrata

Svako ko je stavljen pred nedoumicu da li da izabere PVC ili aluminijumske roletne, trebalo bi da uzme u obzir same karakteristike materijala, i to u odnosu na svoje potrebe, ali i mogućnosti. Naravno, i jedna i duga vrsta imaju svoje prednosti i mane, s tim što se PVC roletne za prozore i vrata zasigurno mogu izdvojiti kao najzastupljenije. Zašto je to tako? Pre svega, razlog tome je velika zastupljenost PVC stolarije, a zatim i to što im je cena u nekom srednjem rangu. PVC kao materijal pruža dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, lepo izgleda, sa mogućnošću izbora široke palete boja. Održavanje je neuporedivo lakše nego kada su u pitanju drvene roletne. O otpornosti na sve vremenske prilike izlišno je i govoriti.

Za aluminijumske roletne je nekad važilo da nisu dobar izbor ukoliko vam je važna ušteda energije i zvučna izolacija. Zbog karakteristika materijala od kog su napravljene, velika je propustljivost i toplote i zvuka. Međutim, današnje alu roletne su unapređene, te su toplotni prekidi koji se primenjuju rešili taj problem, i to uspešno. Alu roletne su lagane, te izuzetno pogodne za veće površine, a odlične su i za veću bezbednost doma. Što se estetskog dela tiče, predstavljaju nešto elegantniju i lepšu opciju u odnosu na PVC, naročito zbog zastupljenih modernih boja, koje je moguće birati po želji.

Lako održavanje kao velika prednost

Dok kod drvenih roletni održavanje podrazumeva ne samo brisanje i čišćenje, već i premazivanje zaštitnim lakom, kod alu i pvc roletni to nije slučaj. Održavanje se zapravo svodi na brisanje krpom i nekim blagim hemijskim sredstvom po potrebi. Uprkos ne tako zahtevnom održavanju, obe vrste roletni za prozore i vrata su izuzetno izdržljive i dugotrajne, te predstavljaju investiciju koja se i te kako isplati. One donose uštedu i na duže staze, s obzirom na to da, kad se one postave, energija se za zagrevanje i hlađenje prostorija štedi oko deset procenata. U vremenu kada se pažnja posvećuje energetskoj efikasnosti prostora, to uopšte nije malo, a nije ni nedostižno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *