Kupovina televizora se čini prilično jednostavno, odete do prve prodavnice tehnike, odaberete brend i televizor koji vam se dopada, platite i nosite kući. I da, to jeste poenta same kupovine, ali izbor ne ide tako lagano, ipak. Većina osoba pri samoj kupovini zna šta želi od svog televizora, koje opcije i dodatke, što odabere već naspram svojih potreba i želja, ali čest problem jeste kako odabrati prave dimenzije televizora prema prostoru gde će se on naći. 

Šta je potrebno premeriti, na koji način posmatrati prostor, a na koji način udaljenost sa koje se gleda program ili nešto drugo na TV-u, te kako na osnovu toga i svojih zahteva odabrati pravi televizor, jesu saveti koje danas delimo sa vama. 

Zašto se bira određena dimenzija televizora prema prostoru?

Na prvom mestu jeste vizuelni doživljaj elemenata enterijera i samog gledanja bilo kakvog programa na televizoru. To znači da ukoliko bi televizor bio velikih dimenzija, a prostorija prilično mala, onda bi on preuzeo primat i odavao atmosferu neprijatnog, zaklanjao bi ostale elemente enterijera i jednostavno „gutao“ sve oko sebe. S druge strane, televizori malih dimenzija bi doveli do nelagodnosti prilikom gledanja, jer bi bila nejasna slika, neuočljivi detalji, pa bi se opet gubio prijatan vizuelni doživljaj. To je ujedno prvi i najvažniji razlog biranja pravih dimenzija. 

S druge strane, potrebno je da imate potpun komfor tokom gledanja televizora, što znači da će vam biti potrebna optimalna udaljenost od samog ekrana. Ukoliko je ekran preblizu javlja se napor za oči koji umara, izaziva određene fizičke smetnje, a velika udaljenost predstavlja drugu vrstu napora u potrebi da se vidi što bolje šta se prikazuje i/ili šta piše na ekranu. Samim tim, dimenzija televizora se bira i prema udaljenosti koja će postojati između mesta njegovog postavljanja i mesta određenog za sedenje tokom gledanja. 

Na samom kraju, kao treći razlog zašto je bitna odgovarajuća dimenzija televizora jeste estetika samog enterijera, ukoliko se dimenzijama ne uklapa dolazi do štrčanja i narušavanja lepote i najbolje uređenog prostora. 

Saveti za odabir dimenzija

Prvi korak u biranju dimenzije televizora jeste kao i kod nameštaja, merenje prostora. Bitno je da premerite njegovu širinu, visinu i dubinu, jer ćete na taj način steći određenu sliku koja bi veličina televizora bila odgovarajuća. Pored toga, uvek na umu bi trebalo da bude to da li će se TV naći na nekoj komodi, ugrađen u okviru zida ili okačen na zid, jer neke od tih stavki zahtevaju da vodite dodatno računa o dimenzijama kako bi sve moglo i fizički da se uklopi i održi. 

Nakon merenja prostora, meri se udaljenost od mesta gledanja do mesta gde će se televizor postaviti. Određeno pravilo kaže da je potrebno imati udaljenost od 1,5 do 2,5 veličine dijagonale televizora koji uzimate. To znači da bi za TV od 45 inča bilo potrebno da udaljenost iznosi u proseku od 1,5m do 2,5m, dok će se ta razdaljina uvećati kada su televizori 75 inča. Bitno je znati da veličina televizora ujedno utiče i na sam doživljaj tokom gledanja, jer veći televizori pružaju bolji utisak, jasniju sliku, bolji kvalitet gledanja jer su i detalji vidljiviji, posebno kada su rezolucije 4K ili 8K. Što znači, ako želite da uživate u video igrama, filmovima, nekim prenosima koji su vam jako bitni, onda se uvek odlučujte za televizore većih dimenzija. 

Na samom kraju, kada uzmete u obzir mere prostora, udaljenost gledanja, jasnoću slike i sam savet oko udaljenosti i veličine TV-a, bitno je da promotrite dobro oblik prostorije. U uskim prostorijama je bolje ubaciti manje televizore, dok će široki ili okrugli prostori mnogo bolje „podneti“ postavljanje televizora velikih dimenzija. 

Za koga su televizori 75 inča?

Kada govorimo o manjim dimenzijama onda uglavnom govorimo o modelima koji se postavljaju u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, nekada na terasama. S druge strane, televizori 75 inča su naprednije tehnologije i dostupni su u već pomenutoj 4K i 8K rezoluciji. Same dimenzija su 165,76 x 93,34 cm. Već sada vam je jasno da televizori 75 inča zahtevaju dosta veći prostor da bi se u potpunosti uklopili u jedan prostor i da bi u njemu prirodno izgledali. Međutim, ovo su modeli televizora koji su najviše odabir ljubitelja video igara, praćenja prenosa brojnih svetskih dešavanja, utakmica, za što bolji, skoro stadionski osećaj i vajb, kao i za sve one koji uživaju u bioskopskoj atmosferi, ali u svom domu. Televizori 75 inča nisu klasičan odabir za dnevni boravak ili spavaću sobu, već TV dimenzija koji pravi ljubitelji tehnike vole zbog neverovatnog vizuelnog i svih ostalih doživljaja koji se mogu ostvariti tokom gledanja bilo čega. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *