Kako održavati drveni nameštaj?

Prljavština, prašina i stalna upotreba nameštaja mogu dovesti do toga da vaš drveni nameštaj brzo dobije izgled starog i zapuštenog. Da biste ovo izbegli potrebno je da nameštaj čistite redovno i na adekvatan način. Drvo je dosta osetljivo, ali vrlo lako možete održavati sve drvene površine.

Kako održavati drveni nameštaj?

U svakom domu, prašina se sakuplja veoma brzo, pa je redovno čišćenje obavezno. Najbolje je koristiti čistu, suvu ili blago nakvašenu krpu prilikom odstranjivanja prašine sa drvenih površina. Ako ste koristili mokru krpu, nakon nje prebrišite površinu suvom krpom ili ubrusom. Različiti sprejevi mogu biti dobar izbor, ali morate biti oprezni jer se često dešava da ostave tragove na površini.

Poliranje nameštaja treba obavljati barem na svakih šest meseci. Postoje različita sredstva za poliranje, ali ne treba ih koristiti često jer kiseline koje se nalaze u sredstvima za poliranje nameštaja brže dovode do propadanja drveta. Bilo bi dobro da jednom godišnje poliranje nameštaja prepustite stručnjaku.

drveni-namestaj

Na svakih nekoliko meseci koristite laneno ulje kako bi vaš drveni nameštaj imao svež izgled. Na drvenu površinu stavite nekoliko kapi lanenog ulja, a zatim suvom krpom lagano pređite preko nje. Takođe možete uzeti u obzir i proizvode za čišćenje na bazi pčelinjeg voska ili bademovog mleka.

Lakiranom nameštaju sjaj ćete lako vratiti brisanjem vlažnom krpom, a odmah nakon toga i suvom kako biste izbegli ružne tragove koje krpa može ostaviti. Nemojte koristiti sredstva koja u sebi sadrže alkohol jer možete oštetiti lak.

Izlaganje svetlosti, prirodnoj ili električnoj, utiče na boju vašeg nameštaja. Da biste očuvali boju, bilo bi dobro da nameštaj ne bude direktno izložen jakoj svetlosti.

Kako održavati drveni nameštaj?

Pazite da na nameštaj od drveta ne stavljate previše hladne ili tople posude jer to takodje  dovodi do promene boje drveta. Ako imate drveni nameštaj koji je obojen, nemojte ga kvasiti jer dolazi do pucanja. Čistite ga suvom ili blago nakvašenom krpom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *