Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

/, Uređenje kuće/Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Da li se i vi ovih dana osećate kao da živite u sauni? Veći deo domaćinstava se od tropskih vrućina brani klima uređajima ali to često nije dovoljno kako bi se rashladio prostor. Zamislite tek kako je onima koji žive u domovima sa lošom termo izolacijom i bez klime.

Ventilatori
Najjeftinija zamena klima uređajima. Značajno su jeftiniji, spadaju u male potrošače i lako se premeštaju.
Ventilatori pomažu da vazduh struji pa se na taj način hladi. Mali trik – ispred ventilatora stavite posudu punu leda kako bi se vazduh još više ohladio. Posudu napunite kockicama leda, flašama ili kesama sa vodom koje ste prethodno zamrzli.

Svi znamo za stone ventilatore ali smo zaboravili na luster ventilatore koji su bili česti pre nekoliko decenija. Jeftiniji su i energetski efikasniji u odnosu na klima uređaje.

Provetravanje
Prostorije provetravajte noću i rano ujutru. Ujutru nakon buđenja ili pre odlaska na posao zatvorite sve prozore, navucite roletne i zavese. Kada se posle napornog dana vratite u svoj dom biće vam mnogo prijatnije. Nakon što zađe sunce i vazduh se malo ohladi napravite promaju kako bi vazduh procirkulisao. Ukoliko je stan orijentisan tako da je teško napraviti promaju možete odškrinuti i ulazna vrata. Mali trik – tokom večeri na otvorene prozore ili vrata okačite nakvašen stari čaršav ili veće parče tkanine.

Što manje vlage
Izbegavajte kuvanje i pranje veša u periodu kada su vrućine najveće. Ako možete, ove obaveze ostavite za jutro ili veče. To takođe važi za kupanje i tuširanje. Uključite aspiratore i otvorite prozore kako bi vlaga i mirisi iz kuhinje što pre nestali. Vlaga čini da vazduh bude topliji nego što u stvari jeste.

Sobno cveće
Nabavite sobno cveće. Ono neće pomoći da se snizi sobna temperatura ali će proizvesti više kiseonika, ukloniti neprijatne mirise, vazduh će biti čistiji a vi odmorniji.

Redovno čišćenje
Redovno čistite stan. Ne dozvolite da se nakupi sloj prašine i prljavštine. Ako se to desi biće zagušljivo i ne baš ugodno za boravak.

Terasa
Tenda je odlično rešenje u borbi sa vrućinama ali nisu baš jeftine. Kao zamenu za tendu na svojoj terasi možete razvući komad platna ili zastore od bambusa da biste sprečili prodiranje toplote. Nemojte lepiti aluminijumske folije na prozore jer se vrlo lako može desiti da vam pukne staklo pri visokim temperaturama.

By | 2013-07-16T20:40:57+00:00 22 јуна, 2012|Ostalo, Uređenje kuće|4 Comments

4 Comments

 1. Maja 18 децембра, 2012 at 17:50 - Reply

  Molim Vas, da ukoliko imate info o tome gde u srbiji kupiti luster sa ventilatorom da date kontakt! svuda sam trazila, nigde ih nema. Vidim da dajete predlog kako rashladiti, pa pretpostavljam da imate i ideju gde kupiti takav luster.
  Unapred zahvalna

 2. Dragan Ćirić 21 децембра, 2012 at 17:25 - Reply

  MOLIM VAS, gde da pronađem I KUPIM – SUŠAČ VAZDUHA…? (Luftentfeuchter)

 3. Redakcija 22 децембра, 2012 at 11:01 - Reply

  Poštovana Majo i Dragane,

  Hvala Vam na postavljenim pitanjima. Redakcija će se potruditi da Vam odgovori u narednih nekoliko dana.

  Pitanje za Dragana: Kako bi Vam što bolje pomogli, da li Vam je sušač vazduha potreban za veću ili manju kvadraturu?

  Pozdrav,
  Redakcija UradiSam.rs

 4. Redakcija 6 јануара, 2013 at 18:58 - Reply

  Postovana Majo,

  Kao sto smo i obecali, pronasli smo luster ventilatore. Njih mozete pogledati i kupiti preko firme Meron doo iz Subotice. Imaju i isporuku na kucnu adresu preko kurirskih sluzbi.

  http://www.lampelusteri.rs/19-Unutrasnja-rasveta/2853-Plafonski-ventilatori.html

  Telefon: 060 423 88 60

  Ako Vam treba bilo kakva pomoc stojimo Vam na usluzi.

  Pozdrav,
  Redakcija UradiSam.rs

Leave A Comment