Nema dileme, bojler za kupatilo je najveći potrošač električne energije u jednom domaćinstvu. Ali ima dileme oko piatnja – da li bojler više troši struju ako ga uključujemo po potrebi ili ako je konstantno upaljen, pa se povremeno sam uključuje u cilju konstantnog dogrevanja vode?

Šta više smanjuje potrošnju – izazvalo je jedno merenje i upoređivanje! Neke stvari su ustanovljene – bojleri  za kupatili su najčešće 80l, grejač za vodu je 2 kw, voda se greje do nekih 600C, a temperatura kupatila je u proseku oko 24oC. Iako bojleri za kupatilo imaju sopstvenu izolaciju, voda se konstantno hladi, što dalje vodi ka potrebi rada bojlera da dogreje vodu. Merenje je dokazalo da bojleri za kupatilo troše, za održavanje temperature od 60oC, nekih 1h i 25 min od 24h. Ako se tada koristi voda za tuširanje, potrebno mu je dodatnih 1h i 40 min. U slučaju da bojler uključujete samo pred kupanje, on vodu zagreje za nešto više od 2h, istuširate se i voda počinje polako da se hladi, a to znači da je u prvom slučaju bojler radio nekih 25% više vremena. Matematikom se ne treba baviti… razmislite da li želite stalnu toplu vodu ne raspolaganju. Negde je neko savetovao da je najbolje ostaviti uključen bojler na minimalni režim rada. Najveću uštedu ostvarujete ako bojler uključujete na jeftinu struju, jer troškove koje on pravi su tada 5 puta manji. Druga ušteda je u pravilnom radu bojlera, pa zato svoje bojlere za kupatilo redovno čistite od kamenca, jer kamenac mu smanjuje zapreminu, otežava rad grejača i skraćuje njegov vek trajanja. 

Na kraju se sve svodi da vam je svejedno i da je presudna dinamika trošenja tople vode. U zavisnosti od broja članova vašeg domaćinstva, birajte zapreminu, a u ponudi su vam bojleri za kupatilo različitih litraža – 50l, 80l, 100l, 120l.

VRSTE BOJLERA ZA KUPATILO

U zavisnosti od vašeg raspoloživog prostora, odlučićete da li vam treba vertikalni, horizontalni ili samostojeći bojler i svi oni utiči i na sam proces ugradnje. Postoje i tzv. slim bojleri koji su odlično rešenje za manji prostor, a veću zapreminu. Akumulacioni bojleri su standardna vrsta gde se privremeno čuva topla voda i grejanje vrši grejač. Druga vrsta su kombinovani bojleri za kupatilo koji imaju električni grejač za podizanje željene temperature, ali mogu se prebaciti na neke druge grejne sisteme i koristiti toplu vodu iz njega ( primer za to je gradska toplovodna mreža). Protočni bojleri su brzi u zagrevanju vode spiralnim električnim grejačem, preko kojeg prolazi voda i odmah se ugreje. Ovi popularni bojleri u svakom trenutku produkuju toplu vodu, bez ikakve akumulacije. Novina na tržištu su SMART bojleri čiju akumulaciju tople vode do odrežene temperature kontrolišete pomoću aplikacije na vašem mobilnom telefonu. Sve što treba da uradite je da mu zadate određena uputstva u režimu rada i topla voda vas čeka onda kada vi to hoćete.

Materijali, od kojih su kazani bojlera za kupatilo, obezbeđuju visok nivo higijene vode i zaštitu od korozije. I prohromski i emajlirani su od nerđajućeg čelika i obezbeđuju vam toplu vodu i po nekoliko decenija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *