Nosač za projektor je metalna konstrukcija koja drži projektor i pričvršćuje ga za zid ili plafon. Nosač za projektor predstavlja idealno rešenje ya bezbednost vašeg projektora i za poslovne i za kućne potrebe i korićenje. Tako da nosaš za projektor možemo gledati kao  gotovo neophodan dodatak svakog projektora pored.

Nosači za projektore najčešće se koriste u auditorijumima, učionicama i velikim prostorima, ali kako je rasla popularnost kućnog bioskopa , oni su sve češći u kućama.  Kakav treba da bude nosač za projektor, koje funkcije on obavlja i šta treba da znamo pre kupovine nosača za projektor biće dato u daljem tekstu.

Funkcije nosača za projektor

Nosač za projektor mora da obavlja tri funkcije. Prvo, on treba da bezbedno pričvrsti projektor na sam mehanizam za montiranje da ne bi došlo do padanja i lomljenja ukoliko nije dobro pričvrćen projector. Drugo nosač za projektortreba da bezbedno pričvrsti mehanizam za montiranje na plafon ili zid iz istih razloga da ne bi došlo do padanja i lomljenja. Treća funkcija, on treba da omogući podešavanje ugla i nagiba kako bi se dobila tačna visina i ugao projekcije.

Da li postoji univerzalan nosač za razne vrste projektora?

Proizvođači projektora nude i univerzalne nosače za projektore koji su takvi  da odgovaraju  svakom projektoru. Oni se prave sa podesivim krakovima koji se mogu produžiti, skratiti i uvrnuti kako bi odgovarali zavrtnjima za montažu na većini projektora. Svaki  nosač projektora mora imati mehanizam za držanje ili podupiranje samog projektora, podupirač ili ruku za držanje projektora sa podrškom od zida ili ispod plafona, kao i deo za pričvršćivanje konstrukcije nosača/učvršćenja za zid ili plafon.

O čemu treba voditi računa pre kupovine? 

 Prilikom odabira nosača za projektor važno je da znate gde ćete koristiti projektor, koje vrste slika ćete projektovati i na koji ekran ćete projektovati. Ovo će odrediti koliko podesiv nosač treba da bude i kakav će vam dodatak, zid ili plafon, biti potreban.

Postavljanje nosača za projek

Ono o čemu najviše treba voditi računa jeste postavljanje nosača za projektor. Ova dva koraka su od  presudne važnosti pri postavljanju nosača projektora: rastojanje i visina. Visina se odnosi na rastojanje iznad ili ispod središnje linije ekrana, a rastojanje se odnosi na dužinu rastojanje od ekrana do sočiva projektora. Ova merenja određuju veličinu slike koja se projektuje i kvalitet projektovane slike. Pravilo je da prilikom kupovine uz proizvod dobijete i priručnik sa uputstvima o tome kako odrediti tačan položaj za montažu projektora. 

Gde ih možemo kupiti?

Nosači najčešće dolaze u crnim, sivim i belim bojama kako bi se uklopili u okruženje u kojem će biti montirani. Naravno, postoji mogućnost naručivanja u prilagođenim bojama za uklapanje sa  bojama zidova i plafona. Neki nosači projektora imaju električne motore koji pružaju mogućnost podizanja ili spuštanja projektora, izgledajući skoro nevidljivim dok se ne koriste. Nosač za projektor može se kupiti u prodavnicama kancelarijskog materijala, prodavnicama elektronske opreme, online i od proizvođača projektora koji se montira. Cene variraju u zavisnosti od materijala, veličine i težine projektora koji se montira. Projektor uvek treba kupiti pre izbora ili pozicioniranja nosača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *