Ako razmišljate o kupovini novih zavesa, treba da znate da one veoma utiču na atmosferu, a samim tim i raspoloženje u toj sobi. Zato ne žurite sa kupovinom nego dobro razmislite za koju varijantu se odlučujete. Izbor je veliki, možda će Vam pomoći neki naši saveti za kupovinu zavesa. 

Zavese ili rolo zavese?

U zavisnosti od toga da li ste više za minimalizam ili Vam je zavesa bitna za sveukupni utisak koji želite da ostvarite zavesama u sobi, odlučićete se za rolo zavese ili klasične zavese. Jednostavnost u enterijeru postići ćete rolo zavesama, one odaju utisak minimalizma,izabraćete ih ako Vam se svidja svedenost u bojama i izgledu, skandinavski stil uredjenja. Za razliku od rolo zavesa, zavese od tkanine menjaju izgled sobe, pa će zavese od prozirnih materijala dati sobi mekaniji izgled, a zavese od težih tkanina su idealne za stvaranje osećaja privatnosti. Sami određujete koje će dužine biti i kako će da pada sa plafona ka podu, tako da, ustvari, Vi birate da li će dati tradicionalan ili moderan pečat vašem enterijeru. Pored zavesa od standardnih tkanina, kod nekih prodavaca poput Mega Luxa, možete naći zavese od nezapaljivih i sporogorivih materijala.

Kad birate više slojeva zavesa?

Mnogo je onih koji vole moderan i nesvakidašnji dizajn, oni će se verovatno pre odlučiti za više slojeva zavesa,no za jednu zavesu. Teško je odlučiti se za jednu zavesu, da li ćete onu koja pušta svetlost u dom ili ćete onu koja Vam pruža privatnost, izoluje Vas od buke, ali zato teški materijali ne puštaju svetlost u sobu. Postoji rešenje ove dileme, a ono je da kombinujete više slojeva zavasa, bliže prozoru tanku zavesu, a sa strane zavese težih materijala, koje se u svakom trenutku mogu povući i prekriti prozor. Neki će za celovito rešenje dodati i rolo ili zebra zavese, onda biste na jednom prozoru imali sve ono što se u ponudi Mega Lux zavesa može naći. 

Od kojih materijala birate zavese?

Zavese mogu biti od prirodnih i od veštačkih materijala. Prirodni materijali izgledaju luksuznije i bogatije, ali zato brže blede kada su izloženi svetlosti, lako se prljaju, ali se teže suše i obično zahtevaju peglanje. Zavese od veštačkih materijala su postojanije, zato što one ne blede tako brzo, lakše se peru i održavaju, ali nisu bogate i luksuzne kao zavese od prirodnih materijala.

Boju zavese uklapajte u enterijer

Boju zavese možete veoma lako odrediti, važno je samo da ih uklapate uz neki komad nameštaja ili boju zidova ili ukrasnih jastučića.Mnogi ne odustaju od klasičnosti i biraju bele zavese koje se uklapaju uz bilo koji komad nameštaja i svaku boju zidova.  Svetlost i vedrinu unećete izborom veselih letnjih boja ili svetle bež boje, koja podseća na boju peščane plaže. Dame se preko leta često odlučuju za roze nijanse, mada, možda bi ovog leta eksperimentisale sa mint bojom ili kombinacijom različitih letnjih boja.

Održavanje zavesa

Jedan od bitnih uslova prilikom kupovine zavesa je njihovo održavanje, zato će se često u izboru naći rolo zavese koje se jednostavno brišu vlažnom krpom bar jednom nedeljno, ne zahtevaju dodatni trud za pranje, pa i peglanje. Ko polaže više pažnje dekoraciji imaće i vremena i strpljenja za održavanje zavesa od tkanine koje morate održavati prema uputstvu na deklaraciji. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *