Komarnici su glavna tema kada krene lepo vreme – kako je ono poranilo ove godine, ranije se i krenulo u razmišljanje o tome kako se odbraniti od insekata. Iako bismo pomislili da su svi ugradili komarnike još kad su se uselili, recimo, u novu zgradu, ipak to nije uvek tako.

Standard je otprilike, kada je u pitanju stolarija, da se odjednom urade prozori i roletne, a komarnici neretko ostaju vaša dodatna briga za kasnije. Odmah vam na pamet padaju majstori – i to kako ćete da pronađete one pouzdane koji će vam posao odraditi kako treba.

Kako se snalazite sa konceptom “uradi sam”

Sa toliko saveta i tutorijala na sve strane, najpre mislimo na one koji se mogu naći na internetu. I kada pominjemo to da nešto možemo uraditi sami, naravno, pre svega imamo na umu to da treba da budemo i spretni da neki poduhvat izvedemo do kraja. Međutim, ne spada samo to u takav koncept – uradi sam je i ono kada imate neki proizvod koji sami možete da montirate jer se montaža radi u svega nekoliko lakih koraka.

Sve to nekada jeste mnogo lakše nego da pronađete nekoga ko će taj posao uraditi umesto vas. Dakle, kada su komarnici u pitanju, treba vam najpre firma koja u svojoj ponudi ima što više vrsta komarnika da biste pronašli upravo onaj koji vama odgovara i koji, između ostalog, možete ugraditi sami.

Koje vrste komarnika postoje

Komarnici se pre svega razlikuju po nameni – ima onih namenjenih za prozore standardnih veličina, i onih koji su za vrata. Kako je upotreba prozora i vrata različita, tako se mogu razlikovati i vrste koje više odgovaraju jednom ili drugom. Fiksni, magnetni i trakasti komarnici mogli bi se svrstati u jednu grupu.

Fiksni se možda najmanje upotrebljava – jer je on samo za one prozore koji se ne koriste toliko često, ili nije važno da komarnik može da se podiže i spušta (kao na primer u špajzu, toaletu…). magnetni i trakasti se neretko koriste za vrata – jer su zgodniji zbog prolaženja. Plise, klizni i rolo komarnici za prozore se mogu svrstati u drugu grupu, koji se mogu lako spuštati i podizati. Svi oni imaju određeni mehanizam koji se može naknadno ugraditi na prozore i vrlo jednostavno se kasnije upotrebljavati.

Rolo komarnici mogu se otvarati po principu gore-dole kada su u pitanju prozori, i levo-desno kada su u pitanju vrata,  važna stavka je da se oslobađa ceo otvor prozora, bez pomeranja bilo kakve konstrukcije kao što je to kod prethodnih modela. Klizni  komarnik se najčešće koristi za vrata i tamo gde je frekvencija ulaženja i izlaženja velika. Plise komarnici su naročito popularni i zbog svoje funkcije i zbog estetske strane, jer osim što je jednostavno rešenje za zaštitu od insekata, veoma lepo izgledaju i daju prostoriji jednu drugačiju i lepšu notu. 

Kako da sami ugradite komarnike

Postoji više opcija koje su pred vama kada se odlučite da posao uzmete u svoje ruke. Pre svega, potrebno je da se opredelite da li želite rešenje za jednu sezonu ili na duže staze. Ako ste za instant rešenje za koje vam ne treba mnogo vremena, tu možete postaviti fiksne komarnike svuda gde vrsta prozora to dozvoljava i gde nije potrebno da otvor bude u bilo kom trenutku slobodan.

Tu će vam za radove biti potrebne kanalice, mreža i šrafovi  – malo smisla i umeća u rukama. Drugo, najlakša opcija jeste da se postave magnetni ili trakasti komarnici, čiji se ram postavlja na okvir, ili se jednostavno, u slučaju trakastih, lepe na okvir. Ova varijanta pak predstavlja onu sezonsku – ali nije rešenje za duže staze. 

Ukoliko niste vični i skloni da se latite posla u kom niste iskusni, dobra strana priče s komarnicima jeste ta da kada pronađete firmu koja će vam komarnike napraviti – ona će vam ponuditi i usluge majstora koji će ih postaviti.

Dobar savet – uradite sve odjednom i uštedite 

Kada, na primer, menjate stolariju, to je idealan trenutak da sve poslove završite odjednom – dakle, prozori, vrata, roletne i komarnici – paket koji možda deluje da će koštati više, ali dobro razmislite i raspitajte. U tim situacijama se nudi dodatni popust, koji u svim tim povelikim troškovima nije zanemarljiv.

A kada je reč o benefitima komarnika? To nije ni samo zaštita od komaraca, muva i ostalih insekata – to je zaštita i od prašine, raznih nečistoća – između ostalog i ovih dosadnih maca i ostalih alergena koje nam lepo vreme donosi. Tako da su komarnici i više nego poželjni – oni su neophodni za postizanje boljeg kvaliteta života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *